Najlepšie wok panvice 2024 – recenzie, test, porovnanie
Obsah článku: + Zobraziť obsah článku
- Najlepšie wok panvice
- Wok panvice – recenzie
- Banquet Wok panvica 28 cm
- Tescoma Wok Canton 30 cm
- Wok panvice: použitie a pôvod
- Vyberáme najlepší wok
- Ako si vybrať wok podľa materiálu
- Typ dna na woku
- Rozmery a hmotnosť
- Typ rukoväte na woku
- Príslušenstvo k wok panviciam
- Cena kvalitnej wok panvice: základný verzus profesionálny wok
- Ako sa starať o wok panvicu
- Ako variť na originál wok panvici
- Recepty na wok panvicu
- Najčastejšie otázky a odpovede (FAQ)
- Tefal Invissia wok B3091942
- Florina Wok panvica 30 cm
Na wok panviciach môžete pripravovať cestoviny, mäso, čisto vegetariánske pochúťky či polievky a omáčky. Ich výhodou je rovnomerné nahrievanie smerom od základne – dna k strmým okrajom, vďaka ktorým môžete jedlom navyše i veľmi dobre pohybovať do všetkých strán.
Dostali ste chuť na dobré ázijské jedlo pripravené vo vašej vlastnej kuchyni? V tom prípade si prečítajte náš návod na výber tej najlepšej wok panvice.
Najlepšie wok panvice
Názov | Hodnotenie | Detail |
---|---|---|
Lamart Wok LT1197 ✔ ĽUDOVÁ VOĽBA | Zobraziť produkt | |
Grande 32 cm ✔ DOBRÉ RECENZIE | Zobraziť produkt | |
Tefal G2551972 ✔ ZLATÁ STREDNÁ CESTA | Zobraziť produkt | |
Tescoma Wok Canton ✔ DNES V AKCII | Zobraziť produkt | |
Tescoma President Wok 30 cm ✔ VÍŤAZ TESTU | Zobraziť produkt |
Wok panvice – recenzie
Aby sme vaše rozhodovanie zjednodušili, posvietili sme si na niekoľko kvalitných a spotrebiteľsky prívetivých wok panvíc. Veď viete, ako sa hovorí, lepšie raz vyskúšať, ako stokrát čítať.
Wok panvice: použitie a pôvod
Woky boli vynájdené v Číne, a to pred viac ako 2 000 rokmi v období dynastie Han. Pôvodne sa vyrábali z pevnej zliatiny, boli extrémne odolné a mali dlhú životnosť. Samotné pomenovanie „wok“ pochádza z kantónskeho slova, ktoré v preklade do angličtiny znamená „cooking pot“, teda hrniec.
Woky sú používané najmä v tradičnej ázijskej kuchyni pri metóde s názvom stir-fry. Zjednodušene by sme ju mohli opísať ako premiešať (stir) a vypražiť (fry). Základom je používanie extrémne rozpáleného oleja, do ktorého vhodíte suroviny nakrájané na malé kúsky a počas neustáleho miešania ich veľmi rýchlo opražíte. Pri takto rýchlej tepelnej úprave si pokrm zachová svoju štruktúru (chrumkavosť), ale i vysoký obsah živín.
Vyberáme najlepší wok
Kvalitný wok musí spĺňať niekoľko základných kritérií. Rozhodujúci je materiál, hrúbka stien a dna. Okrem týchto parametrov by ste však nemali zabúdať ani na ďalšie detaily, pretože najlepší wok je vždy ten, ktorý bude vyhovovať vám. Áno, liatina je určite lepšia ako teflón, no ak takúto panvicu nezvládnete zdvihnúť, veľa kulinárskych pochúťok na nej nepripravíte. Pri výbere preto nezabudnite ani na váš subjektívny pocit.
Ako si vybrať wok podľa materiálu
Originálne wok panvice sú vyrobené z liatiny, dnes však narazíte aj na mnohé iné materiály. Každý z nich má svoje výhody aj nevýhody a iné požiadavky na údržbu. S výnimkou teflónových wok panvíc však vo všeobecnosti platí, že na všetkých z nich môžete zvoliť akýkoľvek postup prípravy jedla.
Wok z uhlíkovej ocele
Uhlíková oceľ je vo všeobecnosti považovaná za najlepšiu alternatívu. Pri troche starostlivosti, ktorá je veľmi jednoduchá, ide o 100 % nepriľnavý a zdravý povrch. Zahrieva sa skutočne rýchlo, až priam dokonalo rovnomerne a teplotu i udržiava. Woky z uhlíkovej ocele patria k tým najdrahším, no i najkvalitnejším a majú neskutočne dlhú životnosť.
Liatinová wok panvica
Originálnou liatinovou wok panvicou nič nepokazíte, nemusí však vyhovovať každému. Liatina je výborný materiál s neskutočne dlhou životnosťou. Bohužiaľ, je náchylná na mechanické poškodenie – prasknutie, nesmie sa umývať v umývačke, ideálne ani s čistiacimi prostriedkami a drsnými hubkami, je pomerne ťažká a náchylná na zhrdzavenie.
Liatinové wok panvice sa nahrievajú podstatne dlhšie, na druhej strane teplotu výborne udržiavajú. Podľa odborníkov sú vhodné najmä na prípravu kyslých a zeleninových pokrmov.
Hliníkový a železný wok
Železné woky sa dlhšie nahrievajú, teplotu však držia parádne, sú ťažšie, náchylnejšie na zhrdzavenie, avšak veľmi jednoduché na údržbu. Hliník sa preto javí ako trochu lepšia voľba. Má nízku hmotnosť, je odolný voči korózii a jeho údržba je taktiež veľmi jednoduchá. Zároveň ide o najlepšie vodivý materiál spomedzi všetkých zliatin, preto sa nahrieva veľmi rýchlo, problémom je však horšie udržiavanie teploty.
Teflónový wok
Teflón je dnes veľmi populárny, čo platí aj o teflónových wokoch. Sú nepriľnavé, pomerne jednoduché na údržbu a zväčša majú i nízku hmotnosť. Pri výbere si však všimnite tiež to, z čoho je vyrobená samotná panvica, pretože teflónová je vždy iba vrchná vrstva. Najväčšou nevýhodou tohto materiálu je náchylnosť na poškriabanie. Teflónové woky sa navyše odporúčajú len na dusenie a varenie, nie na vyprážanie a fritovanie.
Kameninový wok
Kameninový wok nie je z kameňa vyrobený celý. Väčšinou ide len o povrchovú úpravu, teda tenkú kameninovú vrstvu, ktorá je prirodzene nepriľnavá. Z praktického hľadiska však túto alternatívu nepovažujeme za najšťastnejšie riešenie. Kameň je síce považovaný za zdravý materiál, no s originálnym wokom nemá nič spoločné. Tenká vrstva sa môže navyše veľmi ľahko zošúchať.
Typ dna na woku
Tradičný wok má, takpovediac, vyduté dno. Dnes sa však stretnete aj s úplne rovnými panvicami. I keď sa tento parameter môže javiť ako detail, v skutočnosti ním nie je. Každý profesionálny kuchár vám povie, že najlepší wok je ten s okrúhlym dnom. Teplo sa v ňom rozkladá rovnomernejšie a aj práca s originálnym wok náčiním je jednoduchšia. Tento typ panvice je však vhodný len na plynové sporáky. Ak používate elektrickú, sklokeramickú alebo indukčnú varnú dosku, poobzerajte sa skôr po woku s plochým dnom.
Rozmery a hmotnosť
Na prípravu obeda pre 4 osoby vám postačí bohato wok s priemerom 30 až 35 cm, čo je zároveň najbežnejší rozmer. Menšie woky s priemerom 20 cm sú vhodné pre 2 osoby a tiež ako cestovné kuchynské pomôcky. Poslednou možnosťou sú XXL woky s priemerom nad 60 cm (v ázijských reštauráciách sa stretnete dokonca s dvojmetrovými modelmi), tie však pri bežnom varení využijete len ťažko.
Dôležitá je taktiež hmotnosť. Tradičný liatinový wok môže vážiť aj viac ako 1 kg. Keď si k nemu pripočítate váhu potravín, pri prehadzovaní jedla budete v ruke držať pokojne i viac ako 2 kilá, čo nie je málo. V tomto smere platí, že hliníkové woky patria k tým najľahším, liatinové, titánové a železné zas k tým najťažším.
Typ rukoväte na woku
Wok panvica môže mať 1 alebo 2 rukoväte. Dlhá, ktorá slúži hlavne na prehadzovanie jedla, je základom. Pri výbere si všimnite najmä to, či drží dostatočne pevne – nesmie sa ohýbať alebo „lietať“ do strán. Niektoré woky majú aj druhú rukoväť – oblú rúčku. Tá slúži na pohodlnejšie uchopenie a prenášanie panvice.
Pri rukovätiach je dôležitý aj materiál. Tradične sú vyrobené z kovu či liatiny, plastu, dreva, alebo bambusu. V závislosti od typu rukoväte wok môžete alebo nemôžete používať aj v rúre, poprípade na grile. Z hľadiska praktickej stránky je dobré siahnuť po rukovätiach zo žiaruvzdorných materiálov.
Príslušenstvo k wok panviciam
Pokrievka, naberačky a krúžky pod panvicu. To sú akési základné doplnky, ktoré by nemali chýbať vo vašej wok výbave. Niektoré prípravu jedla iba uľahčujú, niektoré sú nevyhnutnosťou, ak však chcete pripravovať tie najlepšie wok špeciality, určite vám odporúčame, aby ste používali iba originálne náčinie.
Wok s pokrievkou
Aj pri varení na woku budete využívať pokrievku. Menším problém je, že ju s ňou kúpite len málokedy, zároveň na ňom nie je možné používať akúkoľvek pokrievku, a to kvôli pomerne špecifickému tvaru. Pri výbere pokrievky teda pozerajte na jej priemer, no taktiež na materiál. Klasicky sú vyrábané zo špeciálneho varného skla. Zamerajte sa taktiež na to, či ich môžete vložiť do rúry.
Wok náradie
- Wok stierku môžete nájsť aj pod názvami wok spatula, wok špachtľa či wok staub. Ide o špeciálnu naberačku, ktorá je určená vyslovene na použitie pri príprave jedla vo woku. Má sploštený tvar, dlhú rúčku a slúži na miešanie, prevracanie aj naberanie jedla.
- Ďalším praktickým náčiním je Chinese ladle, teda čínska naberačka, ktorá môže byť kovová, drevená alebo bambusová. Jej oválna časť je vyhotovená v inom uhle ako naše tradičné naberačky, zjednodušene, je o niečo plytšia. Používa sa na pridávanie oleja, nalievanie vody alebo miešanie omáčok vo wok panvici.
- Ak chcete variť ako skutoční wok majstri, zaobstarajte si i extra dlhé bambusové paličky na miešanie.
- Posledným pomocníkom je bambusová metlička – bamboo brush. Na prvý pohľad pripomína kefku na nanášanie holiacej peny. V tomto prípade však slúži na vyčistenie ešte horúceho woku – pripálené kúsky jedla z neho po vychladnutí odstránite skutočne ťažko. Bambus je odolný voči vysokej teplote a zároveň nepoškodí ani materiály náchylné na poškriabanie.
Wok krúžok
Ak si zaobstaráte wok s oblým dnom, krúžok je pre vás, viac-menej, nevyhnutný, čo neplatí o modeloch s rovným dnom. Wok krúžky alebo takzvané podperné stojany slúžia na nadvihnutie panvice od zdroja tepla, a to najmä na plynových a elektrických sporákoch. Pred kúpou si odmerajte veľkosť vašej platne či horáku, inak krúžok nemusí sedieť správne. Na výber máte 2 typy.
- Na elektrické sporáky: Hrubé kovové krúžky s otvorenými stranami.
- Na plynové sporáky: Vyšší a tenší kovový krúžok s malými vetracími otvormi na stranách.
Wok plynový horák
Tento doplnok spomíname skôr pre zaujímavosť, pretože stojí od 400 eur vyššie a pre domáce použitie je viac než prehnanou investíciou. Ide o špeciálny plynový horák, na ktorom sa nachádza odolný, zväčša liatinový, varný prsteň. Ten tvarom kopíruje spodnú stranu wok panvice, vďaka čomu dochádza k lepšiemu nahrievaniu a rozloženiu tepla po jej povrchu.
Cena kvalitnej wok panvice: základný verzus profesionálny wok
Profesionálny wok vás vyjde na minimálne 100 až 200 eur. Akési základné modely však kúpite i za necelých 10 eur, cena panvíc v strednej triede kvality sa pohybuje medzi 30 až 50 eurami. Kde je hlavný rozdiel? Najmä v použitých materiáloch a celkovom prevedení. Woky z kategórie „profesionálne“ sú najčastejšie vyrobené z kvalitnej liatiny alebo titánu, poprípade pevného hliníka. Majú hrubé dno, ktoré odolá skutočne vysokým teplotám (väčšinou nad 200 °C), môžete ich používať v rúrach, na všetkých typoch sporákov a svoju úlohu zohráva aj skutočne dlhá životnosť.
Kvalitu wok panvice môžete odskúšať i ručne-stručne. Chyťte ju za rukoväť a druhou rukou zatlačte na jej dno. To nesmie byť ani náznakom poddajné – nesmie sa prehýbať či pružiť. Podobne pevné by mali byť aj okraje. Vo všeobecnosti platí, že ťažké woky s hrubými stenami aj dnom patria k tým najkvalitnejším.
Ako sa starať o wok panvicu
Hovoríte si, panvica ako panvica? Pri wokoch to nie je úplne tak. Príprava jedla prebieha pri vysokých teplotách, preto ani nepriľnavý povrch nemusí byť vždy až taký nepriľnavý. Niektoré woky navyše nie je možné umývať v umývačke. Pri starostlivosti o vašu panvicu preto dodržiavajte nasledujúce zásady.
- Keď si kúpite nový wok, je takmer isté, že sa na ňom nachádza ochranná vrstva, ktorej sa potrebujete zbaviť. Preto ho pred prvým použitím umyte aj s čistiacim prostriedkom.
- Po prvom umytí a pred prvým použitím wok rozpáľte, kvapnite doň olej, ten vylejte a povrch panvice pretrite papierovou utierkou.
- Už použitý wok, najmä ten so zvyškami jedla či korenia, nie je vhodné umývať saponátom. Na umývanie používajte iba teplú vodu a mäkkú špongiu.
- Ešte horúci wok môžete očistiť špeciálnou bambusovou metličkou, o ktorej sme hovorili vyššie.
- Pripálené zvyšky jedla odstránite najlepšie so soľou. Nasypte ju do panvice a jej povrch vyutierajte papierovou utierkou.
Ako variť na originál wok panvici
Nechali ste sa zlákať na kúpu skutočne drahej a kvalitnej wok panvice, no kulinársky výsledok neohúril vás ani okolie? Chyba nemusí byť v nástroji, ale v majstrovi. Ak chcete na woku pripraviť skutočne chutné jedlo, držte sa nasledujúcich rád.
- Wok musíte pred každou prípravou jedla „vyčistiť“ horúcim olejom. Panvicu položte na „oheň“, kvapnite do nej olej, nechajte ho poriadne rozpáliť, urobte niekoľko krúživých pohybov, olej vylejte a panvicu dôkladne poutierajte papierovou utierkou.
- Pri príprave jedla na woku používajte tie najkvalitnejšie oleje s vysokým bodom prepálenia. Vhodný je najmä olej repkový, kukuričný a arašidový.
- Pred pridaním akýchkoľvek ingrediencií musí byť olej vo woku rozpálený na maximum. Aby ste ich však nespálili, musíte postupovať veľmi opatrne. Keď do rozpáleného oleja vložíte akúkoľvek prvú ingredienciu, zdvihnite ho z plameňa a začnite robiť krúživé pohyby.
- Pri varení s wok panvicou nezabudnite na odsávanie dymu. Ideálny je digestor, ak ho nemáte, tak otvorte aspoň 2 okná a vytvorte jemný prievan.
- Aby boli pokrmy pripravené vo woku naozaj chutné, musíte sa ich naučiť správne prehadzovať: wok odstrčte smerom od vás, zdvihnite ho a jedlo prehoďte smerom k vám. Jednoduché, že?
- „Wok jedlá“ chutia najlepšie vtedy, keď sú pripravené na vysokej teplote a veľmi rýchlo.
- Vo woku by ste nemali pripravovať veľké množstvo jedla naraz. Takto sa stratí jeho podstata, teda rovnomerné rozvádzanie teploty k všetkým ingredienciám na panvici. Ak chystáte obed pre viacero osôb, urobte ho na viackrát.
- Jednotlivé potraviny pridávajte na wok vždy v poradí podľa toho, akú dlhú prípravu potrebujú. Napríklad pri príprave mäsa s mrkvou, paprikou a špenátom začnite mäsom, k nemu pridajte neskôr mrkvu, ktorá potrebuje dlhšiu tepelnú úpravu, následne do jedla zakomponujte papriku a špenát prihoďte úplne nakoniec.
Recepty na wok panvicu
Na woku si môžete pripraviť mäso, zeleninu, polievky, omáčky, jedlo v ňom môžete vyprážať, fritovať, variť, ale i dusiť alebo využiť pôvodnú prípravu, teda stir-fry. Fantázii sa, jednoducho, medze nekladú. Pre inšpiráciu sme pre vás vybrali jeden originálny recept na wok panvici, ak by ste sa však chceli do takejto prípravy jedla pustiť naplno, odporúčame vám napríklad tento YouTube kanál:
Stir–fry citrónové kura
Stir-fry metóda je príznačná najmä tým, že je extrémne rýchla. Nasledujúci pokrm, ktorý postačí pre 4 osoby, si pripravíte za necelú polhodinku (cca 20 min. príprava a 10 min. tepelná úprava na woku). Citrónové kura je navyše nízkokalorické, jedna porcia obsahuje: 230 kcal, 3 g tuku – z toho iba 1 g nasýtených mastných kyselín, 15 g sacharidov – z toho 10 cukru a 40 g bielkovín.
Zoznam ingrediencií:
- 4 kuracie prsia
- 2 väčšie mrkvy
- 1 väčšia červená paprika
- 150 g cukrového hrášku (najlepší je čerstvý, môžete však použiť aj ten z mrazničky)
- 1 PL medu
- 1 PL sójovej omáčky
- 1 PL kukuričnej múky
- 1 PL rastlinného oleja
- Šťava z 1 citróna
- 250 ml kuracieho vývaru
Postup:
- V miske zmiešajte med, sójovú omáčku, citrónovú šťavu a kurací vývar.
- Kuracie prsia nakrájajte na menšie kúsky.
- Obaľte ich v kukuričnej múke.
- Na woku nechajte rozohriať olej.
- Kuracie kúsky sprudka opražte – sú hotové, keď im zhnednú okraje.
- Do woku pridajte mrkvu a papriku – nakrájajte ju na tenké rezance.
- Zeleninu nechajte pražiť 1 min.
- Všetko zalejte zmesou pripravenou v miske a pod pokrievkou nechajte dusiť 3 – 4 min.
- Do woku prihoďte hrášok a celú zmes nechajte variť 5 min. na miernom plameni.
Najčastejšie otázky a odpovede (FAQ)
Zaujíma vás, či je jedlo pripravené na woku zdravé alebo to, či je táto panvica vhodná na gril? Vybrali sme pre vás niekoľko častých otázok, odpovede na nich si môžete prečítať v nasledujúcich riadkoch.
Sú pokrmy pripravené na woku zdravé?
Môžem používať wok panvicu na grile?
Môžem použiť každú wok panvicu na indukciu?
Staršie modely, ktoré už nie sú v predaji
Dátum poslednej aktualizácie: 22.07.2024
Komentáre Pridať komentár
Posledné články
Značka Remington: Dokonalá starostlivosť o vaše vlasy
Vlasy sú mnohými považované za korunu krásy a preto by ste im mali venovať náležitú starostlivosť. Či už túžite po rovných... Prečítať článok
Sortiment murovacích mált Ytong je šitý na mieru materiálu aj účelu murovania
Okrem murovacej malty Ytong ponúka spoločnosť Xella na murovanie pórobetónových stien a priečok tiež zakladaciu... Prečítať článok
Kotly na biomasu zaistia moderné, ekologické a výhodné vykurovanie
Drevo nie je jediné palivo, ktoré ponúka cenovo prijateľný spôsob vykurovania. Jednoduchšiu a komfortnejšiu obsluhu zaisťujú... Prečítať článok
Ako vybrať tapety na stenu, ktoré sa budú vynímať v každom interiéri?
Rozmýšľate nad tým, že si vymaľujete steny vo vašej domácnosti, aby ste trochu zmenili jej charakter? Na to, aby ste vášmu... Prečítať článok
Electrolux Fusion-Wok je úžasná panvica na indukciu. Konečne som narazila na skvelú WOK panvicu, ktorá je vhodná na indukciu. Bola som milo prekvapená, ako rýchlo sa panvica dokáže zohriať. Panvicu používam už pol roka a je to naozaj TOP produkt. Navyše krásne vyzerá a pripravené jedlo chutí naozaj skvele.
Orion Grande Wok je super pre akékoľvek varenie. Páči sa mi dostatočná veľkosť aj to, že wok je ľahký, dobre sa s ním manipuluje a má nepriľnavý povrch. Výborne sa umýva, nič na nej neostáva prilepené alebo prischnuté. Je to vydarený výrobok za dobrú cenu. Určite odporúčam.
Skvelá panvica je Tescoma Wok Canton, jedlo nepripaľuje a ani nevysušuje. Pokrmy sú chutné a šťavnaté. Škoda, že som si ju nekúpila už skôr. Povrch panvice je kvalitný a nahriatie rýchle. Ohrievanie je rovnomerné vďaka silnému dnu a tenším stenám. Žiadne negatíva som neobjavila.
Tiež mám wok Tefal Invissia, ktorý je naozaj skvelý. Žiadne jedlo sa nepripaľuje, wok má ideálny tvar, dobrý povrch a skvele sa s ním manipuluje. Tefal je spoľahlivá značka, ktorá je zárukou kvality. Jedlo je chutné a vyzdvihujem, že môžem používať len minimálne množstvo tuku. Páčia sa mi aj vysoké steny, vďaka ktorým jedlo pri premiešavaní nevypadáva von z panvice. Cena je prijateľná, preto odporúčam všetkými desiatimi.
Mám wok od Tescomy, konkrétne model President s priemerom 30 cm. Panvica je super, pretože mäso ani zelenina sa nepripaľujú, čím sa stáva údržba veľmi jednoduchou. Wok je vyhotovený z kvalitného materiálu a veľmi dobrá je aj úchytka. Mám pocit, že pomocou tejto panvice dokážem jedlo pripraviť rýchlejšie. Veľkosť mi vyhovuje, pretože pre prípravu porcie pre dve osoby je to tak akurát. Vyzdvihujem skvelé manipulovanie s panvicou aj unikátny zvrásnený antiadhezný povrch. Odporúčam každému, kto rád varí.
Naozaj kvalitná panvica je TEFAL Invissia wok, celkové spracovanie je provotriedne, pretože nič sa nepripaľuje. Myslím si, že vzhľadom ku kvalite je cena nastavená nízko. Wok má ideálny tvar, povrch sa veľmi ľahko čistí a dokážem tu pripraviť takmer všetky pokrmy skoro bez tuku. Páčia sa mi vysoké steny woku, aspoň z panvice nič nevypadáva, aj keď dávam na ňu viacej surovín. Tento wok môžem odporučiť aj ostatným.