Najlepšie výrobníky cukrovej vaty 2024 – recenzie, test, porovnanie, skúsenosti
Obsah článku: + Zobraziť obsah článku
- Najlepšie výrobníky cukrovej vaty
- Výrobníky cukrovej vaty – recenzie
- Orava CM-550
- Clatronic ZWM 3478
- Ako funguje výrobník na cukrovú vatu
- Ako vybrať stroj na cukrovú vatu
- Technické parametre
- Príslušenstvo k výrobníkom cukrovej vaty
- Tipy na zaujímavé produkty
- Ako používať výrobník cukrovej vaty
- Ako čistiť výrobník cukrovej vaty
- Najčastejšie otázky a odpovede (FAQ)
- Ariete 2971
- OneConcept Candyland 2
Cukrová vata, to je povestná cukrovinka, ktorá sa mnohým z nás spája s detstvom. Vedeli ste o tom, že cukrovú vatu môžete vyrábať aj doma, a to veľmi jednoducho a dokonca i celkom lacno?
Ak vás takáto ponuka zaujala, prečítajte si náš návod na výber výrobníka cukrovej vaty.
Najlepšie výrobníky cukrovej vaty
Názov | Hodnotenie | Detail |
---|---|---|
Clatronic ZWM 3478 ✔ DNES V AKCII | Zobraziť produkt | |
Shumee 480 W ✔ ZLATÁ STREDNÁ CESTA | Zobraziť produkt | |
Ariete 2973 ✔ VÍŤAZ TESTU | Zobraziť produkt | |
Orava CM-551 ✔ NAJPREDÁVANEJŠIE | Zobraziť produkt | |
Richard Bergendi ✔ ZLATÁ STREDNÁ CESTA | Zobraziť produkt |
Výrobníky cukrovej vaty – recenzie
Návod na výber výrobníka cukrovej vaty je jedna vec, samotný výber druhá. Aby sme vám ho ešte viac uľahčili, pripravili sme si pre vás malý prehľad recenzií. Pri hľadaní recenzií spotrebiteľov sme zistili, že existuje len veľmi málo plnohodnotných recenzií v slovenskom či českom jazyku. Preto vám prinášame tie naše.
Ako funguje výrobník na cukrovú vatu
Cukrová vata je iba cukor v inej konzistencii, ktorý prejde procesom roztopenia, skvapalnenia a následného zvláknenia. Výrobníky na cukrovú vatu preto nie sú veľmi komplikovanými zariadeniami. Väčšina z nich využíva takzvanú zvlákňovaciu hlavicu s krytom, do ktorej nasypete cukor alebo iné ingrediencie. V jej blízkosti je zabudované výhrevné teleso, ktoré pomocou odstredivej sily roztaví cukor (skvapalní ho). Ten je následne vytlačený cez malé otvory, pri kontakte s chladným vzduchom rýchlo stuhne, a tým sa premení na povestné pavučinky, teda na cukrovú vatu.
Ako vybrať stroj na cukrovú vatu
Predtým, ako začnete riešiť jednotlivé technické parametre, dizajn či cenu výrobníka cukrovej vaty, by ste si mali položiť otázku, ako a na čo ho budete využívať. Od vašej odpovede sa totiž odvíja všetko ostatné, pretože zariadenie na domáce použitie nemôžete využívať na komerčných akciách a naopak, profi výrobník cukrovej vaty by bol na jej občasnú výrobu až príliš veľkým luxusom.
Hobby výrobník cukrovej vaty
Drvivá väčšina výrobníkov cukrovej vaty na domáce použitie stojí od 30 do 60 eur. Tieto zariadenia majú podstatne nižší príkon, zahrievajú sa dlhšie, nie sú uspôsobené na dlhú prevádzku bez prestávky, môžete v nich vyrábať iba menšiu vatu, a to za podstatne dlhší čas (cca 20 min.). Preto nie sú vhodné na komerčné použitie, no ani na väčšie rodinné či detské oslavy, na ktorých potrebujete v priebehu krátkeho času obslúžiť viac ako 10 detí. Nie je to nemenným pravidlom, no modely za 50 eur a viac môžeme na domáce použitie pokladať za celkom postačujúce. Zvyknú mať príkon nad 500 W, takže príprava 1 „klbka“ vaty vám nezaberie hodinu.
Profi výrobník cukrovej vaty
Akousi podkategóriou profesionálnych sú poloprofesionálne stroje na cukrovú vatu, ktoré sú vhodné aj na väčšie rodinné oslavy. Tieto modely zvyknú využívať aj obce, v ktorých sa raz či dvakrát do roka koná akcia pre deti. V tomto prípade sa pohybujeme niekde medzi 200 až 300 eurami. Tieto výrobníky majú príkon nad 1 000 W, zbernú nádobu s priemerom nad 50 cm a výroba 1 vatového klbka im v priemere netrvá dlhšie ako 1 až 2 min.
Na záver tu máme profesionálne mašinky, s ktorými sa môžete pokojne vydať na najbližší jarmok a zarábať na predaji cukrovej vaty. Ich cena sa pohybuje v rozmedzí od 300 do cca 600 eur, majú príkon od 1 200 W vyššie, priemer zbernej nádoby je od 52 do 72 cm, sú vybavené automatickým termostatom a sú uspôsobené aj na výrobu XXXL vaty za veľmi krátky čas (menej ako 60 s).
Technické parametre
Keď máte jasno v tom, na čo presne a akým spôsobom budete využívať výrobník cukrovej vaty, môžete sa pustiť do jeho výberu. V prvom rade sa zamerajte na jeho výkon, kapacitu zbernej nádoby, materiály a spôsob údržby. Určite neprehliadnite ani to, či spolu s ním dostanete aj potrebné príslušenstvo.
Príkon a výkon
Príkon výrobníka cukrovej vaty rozhoduje o tom, aký bude mať výkon, no a ten zas vplýva na rýchlosť jeho nahrievania a rýchlosť procesu výroby samotnej vaty. Príkon zariadení na domáce použitie sa bežne pohybuje v rozmedzí od 400 do 500 W. V nich vyrobíte 1 vatu v priemere za 15 až 20 min. Výrobník sa totiž najprv musí nahriať, čo potrvá približne 10 min. Následné natáčanie vaty na paličku bude trvať od 5 do 10 min. Pre porovnanie, model s príkonom 1 000 W sa nahreje a „vyrobí“ vatu za necelých 5 min.
Výrobníky cukrovej vaty však môžu mať príkon až okolo 2 500 W alebo iba 200 – 250 W. V prvom prípade hovoríme o zariadeniach, ktoré sú určené na komerčné účely, takže pri domácej výrobe vaty by išlo o zbytočne veľkú investíciu. Naopak, modely s príkonom pod 300 W s najväčšou pravdepodobnosťou prestanete používať po 2 razoch, keďže stratíte nervy s neustálym čakaním.
Kapacita zbernej nádoby
Zberná nádoba je tá časť výrobníka, v ktorej hlavica cukor skaramelizuje a pretvorí na pavučinky. Jej kapacita teda patrí k najdôležitejším parametrom, keďže vplýva na to, akú veľkú vatu si môžete vyrobiť na jedenkrát. Priemer zbernej nádoby na domácich výrobníkoch cukrovej vaty sa spravidla pohybuje okolo 27 až 30 cm.
Dôležitým údajom je však taktiež to, koľko cukru môžete nasypať do hlavice. Pre lepšiu predstavu, z 1 lyžičky cukru vyrobíte vatu s veľkosťou, ktorá sa dá prirovnať k väčšiemu kokosovému orechu. Teraz vás možno sklameme, no drvivá väčšina zariadení na domáce použitie je uspôsobená iba na výrobu takto malej vatičky.
Poloprofesionálne stroje za cca 200 eur zvyknú mať zbernú nádobu s priemerom nad 50 cm, v ktorej môžete za približne 60 s vyrobiť malú až stredne veľkú vatu. Na XXL porciu, akú poznáte z jarmokov, by ste teda potrebovali ešte omnoho výkonnejší model.
Rozmery a hmotnosť
Rozmery a hmotnosť výrobníka na cukrovú vatu patria k dôležitejším parametrom, ako sa vám môže zdať. V prvom rade je potrebné rozlišovať rozmery celého zariadenia a rozmery zbernej nádoby. Celkový rozmer výrobníkov sa zväčša pohybuje okolo (Š) 28 – 30 x (V) 22 – 25 x (H) 28 – 32 cm, pričom vplýva najmä na ich skladnosť. Rozmery zbernej nádoby súvisia s jej kapacitou, ktorej sme sa venovali vyššie.
Výrobníky zväčša vážia okolo 1 až 1,5 kg, samozrejme, natrafíte aj na vskutku ultra ľahké modely, ktorých hmotnosť nepresahuje 500 g. Teraz si asi hovoríte, že ľahší výrobník je lepší výrobník. Veru nie. Jeho hmotnosť je úzko spojená s použitými materiálmi, ku ktorým sa dostaneme o chvíľku.
Zatiaľ vám však môžeme povedať aspoň toľko, že príliš ľahké modely budú takmer s istotou vyrobené z plastu. Hmotnosť výrobníka rozhoduje aj o jeho stabilite. Ak sa rozhodnete pre kúsok s váhou pod 2 kg, na jeho nožičkách by sa mali bezpodmienečne nachádzať gumené prísavky. Pri ťažšom zariadení sú postačujúce i obyčajné protišmykové vložky.
Materiály a konštrukcia
Konštrukcia výrobníkov by mala byť pevná a stabilná, o čom rozhoduje najmä použitý materiál. Najlepšou voľbou, s ktorou sa zároveň stretnete najčastejšie, sú rôzne druhy kovu. Samozrejme, úplne ideálna je nerezová oceľ. Na trhu však natrafíte aj na plastové výrobníky, ktoré vás nepochybne ohúria nízkou cenou. Nezabudnite, že tieto zariadenia pracujú pri veľmi vysokej teplote a kombinácia nahriateho plastu s potravinami nie je najlepšia. Ich kúpu vám preto určite neodporúčame, ak si však predsa len nedáte povedať, nájdite si aspoň model, ktorý neobsahuje BPA.
Ovládanie a funkcie
Takmer na všetkých výrobníkoch cukrovej vaty v cenovej relácií od 30 do 50 eur nájdete iba 1 tlačidlo ON/OFF, pomocou ktorého zariadenie zapnete a vypnete. Toto riešenie je určite praktické, a to najmä vtedy, keď bude cukrovú vatu vyrábať aj vaše dieťa. Na druhej strane musíte počítať s tým, že zariadenie v podstate nemáte ako ovládať.
Drahšie modely disponujú termostatom, poprípade aj tlačidlom či kolieskom na reguláciu teploty. Tieto funkcie sú však naozaj nevyhnutné iba vtedy, keď chcete výrobník používať na komerčné účely alebo v ňom pripravovať vatu pre viac ako 30 ľudí.
Údržba
Každý, kto pripravoval karamel na panvici, vie, že jej umývanie nie je vôbec jednoduché. No a výrobník cukrovej vaty bude po skončení jej výroby špinavý minimálne dvakrát tak. Preto si určite zaobstarajte model, ktoré je možné čo najviac rozobrať a pohodlne umyť, ideálne v umývačke riadu. Tradične sa stretnete s kúskami, z ktorých môžete jednoducho odňať iba zbernú nádobu a plastový kryt na nej.
Príslušenstvo k výrobníkom cukrovej vaty
Prvým dôležitým údajom je, aké príslušenstvo dostanete už spolu s výrobníkom a aké si k nemu môžete a zároveň i musíte dokúpiť. Samozrejme, čím viac toho dostanete už pri kúpe, tým lepšie pre vás a vašu peňaženku. K základnému príslušenstvu patrí ochranný kryt na zbernú nádobu, paličky či kornúty a vhodný typ cukru.
Paličky
Paličky slúžia na navinutie jemných cukrových pavučiniek, teda na výrobu samotnej cukrovej vaty. Na manipuláciu sú v porovnaní s kornútmi o čosi jednoduchšie. Paličky sú zväčša vyrábané z dreva (najmä z lipového) alebo z bambusu. Z hľadiska zdravia ide o dobrú voľbu, z hľadiska financií a ekológie už nie.
Drevené paličky môžete teoreticky umyť, čo platí, samozrejme, iba vtedy, ak z nich bude jesť to isté dieťa alebo súrodenci, nemôžete to však robiť donekonečna. Paličky teda musíte neustále vyhadzovať a dokupovať nové. Pre lepšiu predstavu, 100 ks bambusových alebo drevených paličiek kúpite za 0,50 až 1,50 eur. Z plastu sú vyrábané prevažne kornúty. Údajne existujú aj plastové paličky, v ponuke predajcov, a to slovenských i zahraničných, sme však aspoň my na takýto produkt nenarazili.
Ďalším parametrom je tvar paličiek. Na výber máte oválne a hranaté modely. Hranatý tvar paličiek zabezpečuje lepšiu priľnavosť cukrovej vaty, v prípade výroby tej domácej, ktorá nebude príliš veľká, však tento parameter nemusíte príliš riešiť. Dĺžka paličiek sa tradične pohybuje v rozmedzí od 30 do 40 cm. Ani v tomto smere nemusíte siahať po XXL variantoch, pretože vaša domáca vata nebude extrémne veľká.
Kornúty
Kornúty slúžia taktiež na namotanie cukrovej vaty. Pozor, pod týmto názvom sa ukrývajú 2 typy pomôcok, a to hrubé paličky alebo papierovú kornútiky. Techniku namotávania cukrových pavučiniek na papierové kornútiky si budete musieť trochu vycibriť. Výhodou však je, že vata má krajší tvar a je „stabilnejšia“.
Plastové kornúty sa od paličiek zásadne nelíšia, sú iba podstatne hrubšie a vhodné na opakované použitie. Keďže sú vyrábané z plastu, neprehliadnite údaj o tom, či obsahujú alebo neobsahuje BPA. Presnú cenu kornútov sa nám nepodarilo zistiť, keďže sme ich nenašli v ponuke slovenských predajcov. V zahraničných e-shopoch sa však cena za 1 ks plastového kornútu pohybuje okolo 1 až 1,40 eur, ten papierový stojí pár centov.
Ochranný kryt na zbernú nádobu
Ochranný kryt na zbernú nádobu by mal byť určite súčasťou samotného výrobníka cukrovej vaty. Dobrou správou je, že to tak väčšinou i je. Kryt slúži na to, aby cukrové pavučinky ostali vo výrobníku a na paličke, nie na vašom oblečení či nábytku. Odporúčame vám, aby ste sa už dopredu informovali o tom, či si k danému modelu výrobníka môžete dokúpiť aj náhradný kryt v prípade poškodenia toho originálneho. Kryt by mal byť ľahko odnímateľný a ideálne umývateľný v umývačke riadu. Všimnite si aj jeho výšku.
Cukor na cukrovú vatu
Na výrobu vaty môžete použiť aj klasický kryštálový cukor, finálny výrobok však bude vyzerať omnoho lepšie, ak použijete originálny cukor na cukrovú vatu. Samozrejme, v porovnaní s obyčajným cukrom je ten originálny podstatne drahší. Cena 1 kg balenia sa pohybuje okolo 2 – 3 eur. Ak však vezmete do úvahy, že cukrovú vatu nebudete pripravovať každý deň, nejde o až takú obrovskú investíciu. Cukry na cukrovú vatu sú už zafarbené aj ochutené, napr. fialový s príchuťou čučoriedky, ružový s malinovou príchuťou, zelený s príchuťou jablka či modrý „šmolkový“.
Alternatívy k cukru do výrobníka cukrovej vaty
Cukrovú vatu si môžete vyrobiť nielen z cukru, ale i z iných sladkých ingrediencií, čo však platí iba vtedy, ak je daný výrobník na takúto metódu uspôsobený. Túto informáciu si preto overte ešte pred kúpu. Prvou možnosťou sú obyčajné cukríky, pričom môžete použiť takmer akékoľvek, dokonca i také, ako sú Skittles, alebo cukríky bez cukru, resp. s umelým sladidlom. Jediným vyslovene nevhodným typom sú gumené cukríky. Druhou alternatívou sú všakovaké sladké sirupy, pričom nemusia byť sladené umelo, ale obsahovať iba prirodzený cukor (napr. pravý javorový sirup).
Tipy na zaujímavé produkty
Na záver nášho návodu na výber výrobníka cukrovej vaty sme si pre vás pripravili aj niekoľko spotrebiteľských recenzií a tipy na šikovné výrobky za prijateľnú cenu, ktoré sú dostupné aj na našom trhu.
Ako prvý sme si pre vás vybrali výrobník cukrovej vaty Ariete Cotton Candy, ktorý patrí k trochu drahším modelom. U nás ho nájdete napríklad v ponuke na Heureka.sk či Nay.sk za cenu od 53 do 59 eur. Zákazníci si ho okrem iného obľúbili aj pre jeho krásny retro dizajn, veľmi jednoduchú obsluhu a možnosť používania cukru, cukríkov a potravinárskeho farbiva. Ak vás zaujal, odporúčame vám túto recenziu, v ktorej môžete vidieť celý postup prípravy cukrovej vaty a, samozrejme, i návod na obsluhu samotného zariadenia.
Ďalším populárnym výrobkom je výrobník cukrovej vaty Lidl Silvercrest, a to najmä pre jeho nízku cenu, keďže stojí iba necelých 30 eur. Samozrejme, je vhodný zásadne na domáce použitie a výrobu menšieho množstva vaty. Prekvapivo má však celkom vysoký príkon (500 W) a súčasťou balenia je aj odmerka a 10 bambusových paličiek na namotávanie vaty.
No a do tretice sme si pre vás vybrali výrobník Orava 550A. Jeho cena sa pohybuje okolo 35 eur a ide taktiež o základný model, ktorý je však na domáce použitie viac než postačujúci. To, ako funguje, si môžete pozrieť v tejto recenzii:
Ako používať výrobník cukrovej vaty
Ak si zaobstaráte klasický výrobník cukrovej vaty, jeho používanie bude veľmi jednoduché. Určite si podrobne preštudujte aj návod, vo všeobecnosti to však vyzerá nejako takto:
- Výrobník umiestnite na rovnú, nešmykľavú a najmä nehorľavú podložku.
- Zapnite ho pomocou tlačidla ON a do hlavice nasypte cukor, cukríky alebo inú surovinu na výrobu vaty.
- Teraz musíte počkať, kým sa výrobník nahreje. Spoznáte to tak, že sa okolo hlavice začnú tvoriť jemné cukrové pavučinky.
- Vezmite paličku a krúživými pohybmi na ňu postupne namotávajte pavučinku.
5 tipov na výrobu dokonalej cukrovej vaty
- Ak používate drevené alebo bambusové paličky, pred namotávaním vaty ich namočte do vody a následne nechajte mierne preschnúť – ich povrch musí byť suchý, vnútro však vlhké. Takto na nich bude vata držať omnoho lepšie.
- Ak používate plastové kornúty, mali by ste ich natrieť čímkoľvek lepkavým, teda napríklad medom alebo sirupom. Inak sa z nich môže vata skĺzavať.
- Paličkou či kornútom pohybujte plynule po obvode zbernej nádoby. Vyhnite sa prudkým a rýchlym pohybom.
- Ak sa cukrové pavučinky netvoria alebo sa ihneď lepia na okraje zbernej nádoby, pravdepodobne používate nevhodnú ingredienciu. Samozrejme, môže ísť taktiež o chybu zariadenia.
- Do hlavice nikdy nesypte viac cukru, ako povoľuje výrobca.
Ako čistiť výrobník cukrovej vaty
Zberná nádoba nie je jedinou časťou, ktorú musíte na výrobníku cukrovej vaty pravidelne čistiť. Najväčším problémom je hlavica, do ktorej sypete cukor a ktorá zároveň vyrába vlákna vaty. Tá sa, a to najmä na lacnejších zariadeniach, zašpiní skutočne rýchlo, pokojne i po prvom použití. Problémom je, že sa na ňu, doslova, priškvarí prepálený cukor. Ten spôsobí prehrievanie zariadenia a následne i jeho zhoršený výkon.
Hlavicu preto čistiť musíte. Otázkou však je, „ako?“ Prvým krokom je odskrutkovanie jej vrchnej časti. V tejto chvíli uvidíte jej vnútro, ktoré bude takmer na 100 % pokryté čiernou pripáleninou. Tú by ste mali odstrániť spôsobom, ktorý uvádza výrobca v návode na použitie. Bohužiaľ, nenájdete ho pri každom zariadení. V takom prípade postupujte nasledovným spôsobom.
- Najprv použite mierne navlhčenú hubku. Pomocou nej odstránite menej pripálenú časť cukru.
- Na odstránenie zažranejšej pripáleniny môžete použiť silný odmasťovací prípravok na grily či krby, poprípade kyselinu citrónovú a drsnú hubku.
- Všetku nečistotu, ktorá ostala na hlavici, už neodstránite hubkou ani žiadnym klasickým čistiacim prostriedkom. Na rad teda prichádza jemný šmirgeľ papier.
- Najprv šmirgľom vybrúste, čo sa dá a „uvoľnenú“ nečistotu odstráňte pomocou mokrej hubky.
- Potom výrobník zapnite, aby sa hlavica začala otáčať. Šmirgeľ opatrne priložte k jej povrchu a odstráňte zvyšné nečistoty. Pozor, pokračujte iba dovtedy, kým sa hlavica nenahreje.
- Nakoniec hlavicu utrite čistou vlhkou utierkou.
Ďalším a zároveň menej komplikovaným spôsobom je naliatie vriacej vody do hlavice (tam, kam by ste inak nasypali cukor). Najprv ju nechajte chvíľu pôsobiť a potom výrobník zapnite. Pripravte sa na to, že voda bude striekať všade naokolo, takže na výrobník nezabudnite nasadiť ochranný kryt. Ak by ste po prvom čistení nevideli viditeľný rozdiel, celý proces zopakujte ešte raz.
Najčastejšie otázky a odpovede (FAQ)
Veríme, že ste na kúpu výrobníka cukrovej vaty zmenili názor a už ho naďalej nevnímate ako úplnú zbytočnosť. Ak je tomu tak, pripravili sme si pre vás ešte niekoľko odpovedí na často kladené otázky, ktoré súvisia najmä so samotnou výrobou cukrovej vaty.
Môžem cukrovú vatu vyrobiť aj z hnedého cukru?
Môžem si vo výrobníku cukrovej vaty vyrobiť aj vatu bez cukru?
Môžem si vyrobiť vlastný DIY výrobník cukrovej vaty?
Staršie modely, ktoré už nie sú v predaji
Dátum poslednej aktualizácie: 22.07.2024
Komentáre Pridať komentár
Posledné články
Značka Remington: Dokonalá starostlivosť o vaše vlasy
Vlasy sú mnohými považované za korunu krásy a preto by ste im mali venovať náležitú starostlivosť. Či už túžite po rovných... Prečítať článok
Sortiment murovacích mált Ytong je šitý na mieru materiálu aj účelu murovania
Okrem murovacej malty Ytong ponúka spoločnosť Xella na murovanie pórobetónových stien a priečok tiež zakladaciu... Prečítať článok
Kotly na biomasu zaistia moderné, ekologické a výhodné vykurovanie
Drevo nie je jediné palivo, ktoré ponúka cenovo prijateľný spôsob vykurovania. Jednoduchšiu a komfortnejšiu obsluhu zaisťujú... Prečítať článok
Ako vybrať tapety na stenu, ktoré sa budú vynímať v každom interiéri?
Rozmýšľate nad tým, že si vymaľujete steny vo vašej domácnosti, aby ste trochu zmenili jej charakter? Na to, aby ste vášmu... Prečítať článok
Richard Bergendi Cotton Candy Machine sme zatiaľ odskúšali iba raz, ale deti boli s cukrovou vatou spokojné. Stroj je pekný aj na vzhľad, je praktický a výroba vaty je fakt jednoduchá, časom ju zvládnu aj samé deti.
Deti sú nadšené z prístroja Domoclip Livoo DOP136, pretože cukrovú vatu im môžem urobiť kedykoľvek na ňu dostanú chuť. Porcia je menšia, ale úplne to stačí, aspoň sa jej neprejedia. :-) Dizajn prístroja pôsobí lacno, ale nie je najhorší. Za tú cenu je fajn a obsluha je naozaj jednoduchá, staršie deti si zvládnu vyrobiť cukrovú vatu aj samostatne.
S oneConcept Candyland 2 sme si vyrobili už niekoľko cukrových vát a boli super. Príprava je jednoduchá a najviac sa z nej tešia deti. Pri dlhšom zapnutí nám začal prístroj pochodovať po kuchynskej linke. :-)
Deti zbožňujú cukrovú vatu, a tak som im chcela urobiť radosť. Kúpila som výrobník Clatronic ZWM 3478, ktorý má veľmi jednoduchú obsluhu a vatu si môžu úplne sami spraviť aj moje ratolesti. Ak nemáte úplne maličké deti, nemusíte sa obávať a kľudne môžete nechať deti, aby so strojom pracovali samé. Občas sa stane, že vata sa zle natočí na paličku, ale nie je to nič nevyriešiteľné. Tento výrobník cukrovej vaty má dostatočný výkon a jedna vata je hotová za cca. 5 minút. Dve zvládne dokonca za kratší čas a sú hotové za 7 minút. Údržba je ľahká, okrem spomínanej špirály - paličky. Plus dávam za dostatočnú násypku na malú vatu a tiež za stabilné prísavky, vďaka čomu prístroj dobre drží na stole. Výsledná cukrová vata je výborná, preto som spokojná ja aj moje deti. :-)