Najlepšie strojčeky na cestoviny 2024 – recenzie, test, porovnanie, skúsenosti
Obsah článku: + Zobraziť obsah článku
- Najlepšie strojčeky na cestoviny
- Strojčeky na cestoviny – recenzie
- Tescoma Delícia
- MagicHome PM-117
- Mechanický strojček na cestoviny Orion
- Typy strojčekov na prípravu cestovín
- Výber vhodného stroja na cestoviny
- Druhy pripravovaných cestovín
- Overení výrobcovia a ceny
- Výhody výroby domácich cestovín
- Ako si pripraviť domáce cestoviny?
- Najčastejšie otázky a odpovede (FAQ)
- Klarstein Siena Rossa
Cestoviny sa spájajú najmä s Talianskom, no obľúbeným pokrmom sú po celom svete. Hoci v obchode narazíte na rôzne druhy cestovín, ide o sušené výrobky, ktoré nikdy nebudú mať takú chuť ako tie, ktoré si čerstvo pripravíte. Pri výrobe doma pripravených cestovín vám pomôžu strojčeky na cestoviny, ktoré uľahčia prácu. Ak patríte k milovníkom čerstvo pripravených a chutných cestovín na rôzne spôsoby, zbystrite pozornosť.
Strojček na cestoviny je jednoduchý kuchynský prístroj, ktorý pripomína mlynček na mäso. Práca s ním preto nie je náročná, no pri výbere správneho produktu by ste mali sledovať určité parametre. Prezradíme vám, aké typy strojčekov na trhu existujú, čo všetko sa s nimi dá urobiť aj to, na čo si dať pozor pri výbere.
Strojček na cestoviny môže byť mechanický alebo elektronický a spravidla ide o zariadenie s dvomi valcami, medzi ktorými prechádza cesto. To je potom pomocou ďalších nadstavcov formované do požadovaného tvaru cestovín podľa vašej voľby.
Najlepšie strojčeky na cestoviny
Názov | Hodnotenie | Detail |
---|---|---|
De Gusto QZ T1 ✔ ZLATÁ STREDNÁ CESTA | Zobraziť produkt | |
Philips HR2665/96 ✔ PRE NÁROČNÝCH | Zobraziť produkt | |
Klarstein Pastamania ✔ DNES V AKCII | Zobraziť produkt | |
Tescoma Delícia ✔ DOBRÉ RECENZIE | Zobraziť produkt | |
Marcato Atlas 150 ✔ VÍŤAZ TESTU | Zobraziť produkt |
Strojčeky na cestoviny – recenzie
Pre ľahšie zorientovanie sa v ponuke strojčekov na výrobu cestovín vám prináše zopár tipov na produkty od overených a spoľahlivých výrobcov. Nájdete tu automatické elektrické strojčeky, ako aj mechanický strojček, ktorý sa ovláda manuálne.
Typy strojčekov na prípravu cestovín
Strojčeky na výrobu cestovín sa delia na dve základné skupiny. Poznáme mechanické (manuálne) a elektrické (automatické) strojčeky, pričom každý z nich má svoje klady aj zápory.
Mechanické strojčeky
Mechanické strojčeky sú vhodné do domácností, kde sa cestoviny nevyrábajú vo veľkých množstvách, keďže pri výrobe cestovín musíte vynaložiť manuálnu (ručnú) silu. Tieto strojčeky patria k obľúbeným kvôli jednoduchosti použitia. Stroj na výrobu cestovín stačí pomocou špeciálnej úchytky pripevniť o kuchynskú linku a následné ovládanie sa realizuje prostredníctvom kľuky. Tieto prístroje však zvládnu vyrobiť menší počet druhov cestovín.
Výhody:
- jednoduchá konštrukcia,
- menšie riziko kazenia sa prístroja,
- nižšia cena,
- bez nutnosti použiť elektrinu.
Nevýhody:
- pomalšia príprava cestovín,
- fyzická námaha,
- menší počet druhov cestovín.
Elektrické strojčeky
Elektrické strojčeky sú obohatené o elektromotor, ktorý nahrádza ručný pohyb. Výroba cestovín je preto rýchlejšia a navyše pri nej nemusíte vynaložiť žiadnu fyzickú námahu. K ovládaniu prístroja stačí stlačiť príslušné tlačidlo, ktoré uvedie stroj do automatického pohybu, a vložiť cesto na príslušné miesto. Tieto strojčeky sú o niečo drahšie, no zvládnu výrobu rôznych druhov cestovín. Rátať musíte tiež s tým, že zakaždým potrebujete prívod elektrickej energie.
Výhody:
- rýchla príprava cestovín,
- komfort pri práci,
- bez nutnosti fyzickej námahy,
- väčší počet druhov cestovín.
Nevýhody:
- väčšie riziko kazenia sa prístroja,
- vyššia cena,
- nutnosť použiť elektrinu.
Výber vhodného stroja na cestoviny
Pri výbere stroja na cestoviny by ste mali v prvom rade zvážiť, ako často ho chcete používať a aké veľké množstvá a druhy cestovín s ním chcete vyrábať. Od toho sa bude odvíjať, či zvolíte mechanický alebo elektrický strojček.
V prípade nákupu automatického stroja na cestoviny je nutné prihliadať na jeho výkon. Keďže stroj poháňa elektrina, jeho výkon by mal byť minimálne 150 W. To vám zaručí rýchly a nerušený chod prístroja. Pri voľbe mechanického variantu zas nezabúdajte na precízne a kvalitné vyhotovenie rukoväte, keďže na ňu bude počas manuálnej práce vyvíjaný vyšší tlak.
Materiál, z ktorého je stroj vyrobený
Podstatným parametrom pri rozhodovaní je materiál, z ktorého bol stroj vyrobený. Čím je kvalitnejší materiál, tým je dlhšia životnosť prístroja. Najviac častí strojčeka by preto malo byť vyrobených z ocele.
Pri plastových modeloch síce výrazne ušetríte, no časom môžu byť náchylné na deformácie. Plastové strojčeky sa navyše ťažšie čistia a majú aj kratšiu životnosť. Na trhu sa môžete stretnúť i s hliníkovými výrobkami, respektíve so strojmi vyrobenými v kombinácii hliník a plast, tie však rovnako patria k menej kvalitným.
Kvalitné strojčeky na cestoviny sú z ušľachtilej ocele (chróm a nerez) a ideálne je, ak je z rovnakého materiálu vyrobené aj uloženie valcov. Takýto prístroj vám zaručí dlhú životnosť, ľahké čistenie aj väčšiu stabilitu strojčeka po pripevnení na kuchynskú linku.
Stabilita prístroja na výrobu cestovín
Ako sme naznačili vyššie, dôležitá je stabilita. Strojček by mal byť dobre vyvážený a vybavený kvalitnou skrutkou, pomocou ktorej sa pripevní o kuchynskú linku.
Lacnejšie modely spravidla horšie priliehajú k pracovnej doske, čím je sťažená práca, pretože prístroj sa posúva alebo sa kýve zo strany na stranu. Niektoré elektronické strojčeky majú na spodnej strane nožičky a od ich kvality a umiestnenia závisí stabilita prístroja. Platí, že čím má prístroj vyššiu hmotnosť, tým má aj vyššiu stabilitu.
Druhy pripravovaných cestovín
Poznáme jednoduché strojčeky na rezance, prípadne na vlasové rezance. Avšak na trhu je mnoho prístrojov, ktoré zvládajú prípravu cestovín od výmyslu sveta. Jednotlivé cestoviny sa od seba líšia hrúbkou aj tvarom a sú vhodné pre prípravu rozdielnych typov jedál. Väčšina modelov ponúka možnosť vybrať si požadovanú hrúbku, respektíve šírku cestovín.
Pri elektrických modeloch nájdete v balení vymeniteľné dosky alebo nadstavce, ktoré krájajú cesto podľa potreby. Tieto nadstavce by sa mali dať ľahko a pohodlne vymeniť. Vymeniteľný prvok rozhoduje o tom, aký druh cestovín vznikne. Vyrobiť si môžete špagety, lasagne, pappardelle, trenette, gnocchi, tortillini, empanadas, agnolotti, reginette, ravioli, tagliatelle alebo fettuccine. Vašej fantázii sa medze nekladú a k niektorým modelom je možné dokonca dokúpiť si ďalšie nadstavce, ak by vám tie v balení nestačili.
Vo všeobecnosti platí, že mechanické strojčeky na cestoviny vyrábajú klasické dlhé cestoviny rôznych šírok. Elektronické strojčeky zas ponúkajú prípravu kruhových, motýlikových či ďalších špeciálnych tvarov a vzorov.
Overení výrobcovia a ceny
Nemenej dôležitú rolu pri výbere strojčeka na prípravu cestovín zohráva výrobca. Siahnuť by ste mali po overených a spotrebiteľmi kladne hodnotených produktoch. K známym značkám, ktoré vyrábajú kvalitné strojčeky na cestoviny, patria Klarstein, Marcato, De Gusto, MagicHome, Banquet, Tescoma alebo Orion.
Cena strojčekov na výrobu cestovín začína od 17 eur. Mechanické strojčeky sú spravidla lacnejšie než elektronické. Lacné prístroje vám väčšinou ponúknu výrobu rezancov rôznej hrúbky, ak však chcete cestoviny iných tvarov, radšej si trocha priplaťte. Cena osvedčených strojčekov, ktoré majú v balení nadstavce, začína od 30 eur a pohybuje sa do 60 eur. Na trhu, samozrejme, nájdeme aj oveľa drahšie prístroje, ktorých suma sa šplhá k hodnote 500 eur. V tomto prípade ide o profesionálne stroje na výrobu cestovín, ktoré sú vhodné do reštauračných zariadení. V bežnej domácnosti by ste ich nevyužili.
Výhody výroby domácich cestovín
Výroba domácich cestovín so sebou prináša niekoľko výhod. Najpodstatnejšou je ich čerstvosť. Domáce cestoviny si pomocou strojčeka pripravíte za pár minút a ich výroba vôbec nie je náročná. Ku kladom patrí:
- čerstvosť cestovín,
- rýchlosť výroby,
- nenáročná obsluha strojov,
- lepšia chuť oproti kupovaným,
- možnosť vyrábať rôzne druhy cestovín,
- oddych pri spracovaní múky a vajec.
Ako si pripraviť domáce cestoviny?
Originálne talianske cestoviny sa vyrábajú z extra hladkej múky a múky semoliny. Cesto sa z týchto surovín vypracuje v pomere 3 : 1. Ak semolinu doma nemáte, nič sa nedeje, chutné cestoviny si pripravíte aj z klasickej hladkej múky.
Na výrobu základného cesta potrebujete 4 vajcia, 400 gramov hladkej múky (ideálne typu 00), 1/2 čajovej lyžičky soli a 1 čajovú lyžičku olivového oleja. Postup výroby je veľmi jednoduchý.
Hladkú múku si zmiešajte so soľou a vajíčka rozšľahajte s olivovým olejom. Múku následne vysypte na pracovnú dosku a vyhĺbte do nej jamku. Do tejto jamky vylejte vajíčka a potom k nim vidličkou zľahka primiešavajte múku. Robte tak dovtedy, kým nevznikne takzvaná mrvenička. Zo vzniknutej mrveničky rukami vypracujte hladké cesto, pričom vypracovanie trvá približných 7 až 10 minút. Ak je cesto príliš husté, pridajte doň trocha vody alebo vaječný žĺtok.
Vypracované cesto si potrebuje oddýchnuť, preto ho zabaľte do celofánu a dajte aspoň na polhodinu odležať do chladničky. Potom cesto vyvaľkajte, resp. vložte do strojčeka na cestoviny, ktorý sa postará o vhodný tvar cestovín. Cestoviny ostáva už len uvariť vo vriacej vode s kvapkou olivového oleja a štipkou soli. Uvarené by mali byť za približne 3 minúty.
Najčastejšie otázky a odpovede (FAQ)
Ak patríte k milovníkom cestovín, vaše rozhodovanie, či si strojček kúpiť alebo nie, by malo mať jasnú odpoveď. Pre nerozhodných však prikladáme niekoľko najčastejších otázok.
Ako efektívne pracovať so strojčekom?
Čo sa stane, ak vložím do strojčeka príliš veľké cesto?
Vyžaduje strojček špeciálnu údržbu?
Staršie modely, ktoré už nie sú v predaji
Dátum poslednej aktualizácie: 18.04.2024
Komentáre Pridať komentár
Posledné články
Značka Remington: Dokonalá starostlivosť o vaše vlasy
Vlasy sú mnohými považované za korunu krásy a preto by ste im mali venovať náležitú starostlivosť. Či už túžite po rovných... Prečítať článok
Sortiment murovacích mált Ytong je šitý na mieru materiálu aj účelu murovania
Okrem murovacej malty Ytong ponúka spoločnosť Xella na murovanie pórobetónových stien a priečok tiež zakladaciu... Prečítať článok
Kotly na biomasu zaistia moderné, ekologické a výhodné vykurovanie
Drevo nie je jediné palivo, ktoré ponúka cenovo prijateľný spôsob vykurovania. Jednoduchšiu a komfortnejšiu obsluhu zaisťujú... Prečítať článok
Ako vybrať tapety na stenu, ktoré sa budú vynímať v každom interiéri?
Rozmýšľate nad tým, že si vymaľujete steny vo vašej domácnosti, aby ste trochu zmenili jej charakter? Na to, aby ste vášmu... Prečítať článok
Klarstein Siena Rossa Pasta Maker je kvalitný prístroj pre domácu prípravu cestovín. Páči sa mi, že prístroj je vyrobený z robustnej a nehrdzavejúcej ocele. Svorka, s ktorou sa dá pripevniť o stôl, je pevná. Vďaka tomu je manipulácia bezpečná a pohodlná. Údržba prístroja nie je ťažká. Páči sa mi, že súčasťou balenia sú aj tri rozdielne nadstavce. Môžem si tak vyrábať viacero druhov cestovín. Ešte vyzdvihujem detailný popis prípravy cestovín, ktorý bol v balení.
Ak raz skúsite doma vyrobené cestoviny, tie z obchodu už nebudete chcieť. Mám strojček De Gusto, ktorý bol za super cenu, má veľa nadstavcov a môžem si s ním vyrobiť rôzne druhy cestovín. Ovládanie je jednoduché a nevýhody nie sú žiadne.
Mám strojček na cestoviny od značky Orion a som s ním spokojná. Je vhodný na prípravu rezancov so šírkou 1 mm. Manipulácia s ním je jednoduchá, pretože ho stačí jednoducho pripevniť skrutkou a potom už len otáčať kľukou. Tento strojček bol lacný, no pracuje sa s ním veľmi dobre. Domáce rezance sú výborné a chutia oveľa lepšie než tie kupované, preto je aj pripravená polievka skvelá. Rezance sú tenké - teda presne také, aké má naša rodinka rada. Bola to fajn kúpa.