Panvice
Panvice patria medzi bežné kuchynské náčinie, bez ktorého sa nezaobídete. Pripravíte na nich chutné grilované mäsko, ale aj osvedčený vyprážaný rezeň či iné dobroty. Investovať do kvalitnej panvice s nepriľnavým povrchom sa určite oplatí. Vašou odmenou bude nielen radosť z varenia, ale aj zlepšovanie vašich kulinárskych schopností.
Zoznam podkategórií:
Najlepšie panvice 2024 – recenzie, test, porovnanie
Či kuchár alebo kuchárka, každému vyhovuje iný druh panvice. Niekto má rád plytké, iný hlboké. Niekto má rád keramické a ďalší zase používa takmer na všetko grilovacie. Nebudeme vás presviedčať o tom, ktorú panvicu máte používať. Ponúkame vám iba zoznam najlepších panvíc vo viacerých kategóriách. Pozreli sme si redakčné testy panvíc, užívateľské recenzie a hodnotenia a zostavili sme... Prečítať článok
Ako vybrať panvicu
Ak nemáte úplne jasno v tom, čakú panvicu vybrať, aký materiál zvoliť a aké parametre sledovať, prečítajte si nasledovných pár riadkov a možno vám pomôžeme.
Teflónová panvica - Niekedy patrila medzi najobľúbenejšie, postupne ale stráca na svojej popularite. Nepriľnavý materiál teflón totiž nemá úplne ideálne vlastnosti. Je veľmi ľahké poškriabať teto provrch. Pri vysokých teplotách uvoľnuje karcinogénne látky. Maximálna odporúčaná teplota je 260 °C. Problém môže nastať aj pri otázke, ako umývať teflonovú pancicu s pripálenými zvyškami jedla. Pri tomto type nie je možné použiť žiadne drátenky ani podobné čistiace nástroje. Teflónové panvice môžeme zaradiť medzi takú zlatú strednú cestu.
Keramická panvica - je zdravšou alternatívou teflónovej panvice, nakoľko ani pri vysokých teplotách neprodukuje žiadne toxické látky. Môžete preto veselo grilovať aj pri vysokých teplotých. Veľký pozor si treba ale dávať na kvalitu keramickej panvice. Lacnejšie neznačkové panvice majú keramický povrch príliš tenký a ten sa rýchlo opotrebuje. Opotrebovaná keramika nemá požadované vlastnosti.
Nerezové panvice - rovnako ako keramické, môžeme ich zaradiť medzi zdravé produkty. Ani pri prepaľovaní neprodukuje žiadne toxické látky. Horšie je to už s pripaľovaním. Nerezová vrstva nemá žiadne špeciálne vlastnosti, a preto sa jedlo veľmi ľahko pripáli.
Medené panvice - patria medzi tie najdrahšie panvice z nášho porovnania. Používajú ich často profesionálni kuchári. Pochváliť sa môžu vynikajúcou a rovnomernou distribúciou tepla a takmer nekonečnou životnosťou. Kvalitné medené panvice sa dedia z generácie na generáciu.