Recepty pre teplovzdušné fritézy Delimano, Klarstein a iné
Obsah článku: + Zobraziť obsah článku
- Najlepšie teplovzdušné fritézy
- Domáce hranolky
- Marinované kuracie krídelká
- Krevety v slaninovom kabátiku
- Čedarovo-slaninové krokety
- Mäsové guľky
- Cviklové čipsy
- Plnené šampiňóny
- Kuracie stehná so zeleninovými čipsmi
- Chimichurri steak
- Mexické hamburgery
- Bravčové rezne
- Losos s kôprovou omáčkou
- Treska s prosciuttom
- Aljašská treska
- Pečené kura
- Ovocné muffiny s čokoládou
- Lekvárové buchty
- Ananásový koláč
- Banány v lístkovom ceste
- Klarstein AeroVital Cube
- Klarstein VitAir Turbo
- Sencor SFR 3220 WH
O tom, že si s teplovzdušnou fritézou ľahko a bez tuku pripravíte chutné jedlá, už isto viete. Za pomoci cirkulácie horúceho vzduchu si jedlo pripravíte rovnomerne a zachová si svoju prirodzenú chuť. Či už máte chuť na domáce hranolky, rezeň, kura alebo muffiny, v teplovzdušnej fritéze si ich môžete poľahky urobiť.
Pripravili sme pre vás niekoľko chutných receptov na slané aj sladké jedlá, chuťovky, prílohy, hlavné jedlá i dezerty.
Najlepšie teplovzdušné fritézy
Názov | Hodnotenie | Detail |
---|---|---|
Tesla AirCook Q60 ✔ NÁŠ TIP | Zobraziť produkt | |
Siguro AF-G25 ✔ DOBRÉ RECENZIE | Zobraziť produkt | |
Klarstein AeroVital Deluxe ✔ VÍŤAZ TESTU | Zobraziť produkt | |
Philco PHAF 3500 ✔ ZLATÁ STREDNÁ CESTA | Zobraziť produkt | |
Sencor SFR 3220WH ✔ ĽUDOVÁ VOĽBA | Zobraziť produkt |
Recepty pre najobľúbenejšiu fritézu na trhu Delimano Air Fryer: ✅ Recepty v pdf
Domáce hranolky
Doba prípravy: 60 min.
Porcie: 4
Ingrediencie: 500 g ošúpaných zemiakov, soľ, lyžica oleja
Postup: Ošúpané zemiaky nakrájajte na hranolky a ponorte ich na 30 minút do vody. Potom ich osušte papierovou utierkou, vložte do misy a premiešajte s lyžicou oleja (ČL alebo PL, podľa chuti), aby boli všetky omastené rovnomerne. Ak si dávate na hranolky nejaké korenie, pokojne ho môžete použiť. Fritézu rozohrejte na 140 – 165 °C, hranolky vložte do fritovacieho koša a zapekajte 5 až 8 minút. Ak ich chcete piecť dlhšie, nezabudnite ich každých 5 min. premiešať. Hranolky vyberte a nechajte ich vychladnúť. Zvýšte teplotu fritézy na 180 – 200 °C a fritujte ďalších 10 až 15 min., kým nie sú zlatohnedé. Po druhom smažení hranolky vyberte a osoľte.
Marinované kuracie krídelká
Doba prípravy: 60 min.
Porcie: 6
Ingrediencie: 1,5 kg kuracích krídeliek, 2 PL olivového oleja, 2 PL sójovej omáčky, 6 najemno nasekaných strúčikov cesnaku, 1 čili paprička (najlepšie Habanero), 1 PL Garam masala korenia, 1 ČL škorice, 1 ČL kajenského korenia, 1 ČL bieleho korenia, 1 PL soli, 2 PL hnedého cukru, 1 PL čerstvého, najemno nasekaného tymiánu, 4 najemno nasekané jarné cibuľky, 5 PL limetkovej šťavy, pol hrnčeka octu z červeného vína
Postup: Všetky suroviny na marinádu zmiešajte dohromady a naložte do nej krídelka. Nechajte ich marinovať 24 hod. a vložte na 14 až 16 min. do fritézy predhriatej na 200 °C.
Krevety v slaninovom kabátiku
Doba prípravy: 35 min.
Porcie: 4
Ingrediencie: 1/2 kg olúpaných a očistených kreviet, 1/2 kg slaniny (alebo šunky)
Postup: Každú krevetu obaľte plátkom slaniny alebo šunky. Začnite od hlavy a končite pri chvoste. Obalené krevety vložte na 20 min. do chladničky. Do fritézy predhriatej na 200 °C vložte fritovací kôš s krevetami. Fritujte 5 až 7 min., potom krevety nechajte odkvapkať na papierovej utierke.
Čedarovo-slaninové krokety
Doba prípravy: 50 min.
Porcie: 6
Ingrediencie: 1/2 kg čedaru, 1/2 kg slaniny alebo šunky nakrájanej na plátky, 2 PL olivového oleja, 1 šálka múky, 2 vajcia, 1/2 šálky strúhanky
Postup: Čedar nakrájajte na rovnaké kúsky (cca 2 x 4 cm) a každý kúsok obaľte 2 plátkami slaniny/šunky. Obalený čedar vložte na 5 min. do mrazničky, aby stuhol, nenechajte ho však zamrznúť. Fritézu predhrejte na na 200 °C. Každý kúsok syra obaľte v múke, vajciach a nakoniec v strúhanke zmiešanej s olejom. Trojobal dobre popritláčajte, aby sa na syre počas fritovania udržal. Obalené krokety vložte do fritovacieho koša a fritujte dozlatista.
Mäsové guľky
Doba prípravy: 60 min.
Porcie: 30 – 35 guliek
Ingrediencie: 600 g mletého mäsa (napr. jahňacie skombinované s morčacím), 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 75 g strúhanky, 2 vaječné žĺtky, 1/2 PL mletého zázvoru, 1/2 PL bieleho korenia, 1/2 PL kardamómu, 1/2 PL škorice, 1/2 PL soli
Postup: Cibuľu a cesnak nakrájajte najemno a zmiešajte s mäsom. Do misy dajte žĺtky, pridajte strúhanku, bylinky a korenie a dôkladne premiešajte. Z mäsa robte malé guľky (cca 4 cm) a vo fritéze predhriatej na 180 °C ich vyprážajte 6 min.
Najlepšie teplovzdušné fritézy bez oleja 2025 – recenzie, test, porovnanie, skúsenosti
Pri pomyslení na fritézu zrejme mnohým ľudom napadnú litre prepáleného oleja, smažených hranoliek a mastných rezňov. Zástancovia zdravej stravy teda rozhodne fritéze fandiť nebudú. Určite, tieto pokrmy nepatria medzi racionálnu stravu, no dajú sa pripraviť i zdravším spôsobom. Dokonca vo fritéze. Ako je to možné? To, že dnešné fritézy dokážu spaľovať iba litre oleja už neplatí.... Prečítať článok
Cviklové čipsy
Doba prípravy: 30 min.
Porcie: 2
Ingrediencie: 2 stredne veľké cvikly, olej, soľ, korenie podľa chuti
Postup: Umytú a ošúpanú cviklu nakrájajte na tenké rovnomerné plátky. Rozložte ich na papier na pečenie, prikryte ďalším papierom a nechajte stáť 10 min., aby sa absorbovala nadbytočná vlhkosť. Potom cviklu osoľte a vo fritéze predhriatej na 150 °C smažte 15 min. Nezabudnite ich každých 5 min. premiešať. Keď budú mať čipsy chrumkavé okraje, avšak ešte mäkký stred, nechajte ich vychladnúť a následne smažte ďalšie 3 min. na teplote 180 °C. Môžete ochutiť čerstvo namletým čiernym korením.
Plnené šampiňóny
Doba prípravy: 20 min.
Porcie: 4
Ingrediencie: 12 šampiňónov, 2 plátky veky alebo chleba, 1 najemno nasekaný strúčik cesnaku, 1 PL jemno nasekanej petržlenovej vňate, 1 PL olivového oleja, čierne korenie, soľ
Postup: Fritézu predhrejte na 200 °C. Veku/chlieb pokrájajte nadrobno a zmiešajte s cesnakom, petržlenovou vňaťou a korením, zmiešajte a pridajte olej. Šampiňóny zbavené nožičiek naplňte zmesou. Dajte do fritovacieho koša a fritujte 10 min., kým nebudú hríby zlatisté.
Kuracie stehná so zeleninovými čipsmi
Chimichurri steak
Doba prípravy: 35 min.
Porcie: 2
Ingrediencie: 500 g hovädzej roštenky, 1 šálka nadrobno nasekanej petržlenovej vňate, 1/4 šálky najemno nasekanej mäty, 2 PL najemno nasekaného oregana, 3 najemno nasekané strúčiky cesnaku, 1 ČL červenej papriky, 1 PL mletej rímskej rasce, 1 PL kajenského korenia, 2 ČL údenej sušenej papriky, 2 ČL soli, 1/4 ČL čierneho korenia, 3/4 šálky olivového oleja, 3 PL octu z červeného vína
Postup: Všetky suroviny na omáčku zmiešajte a vložte do nej mäso nakrájané na steaky. V chladničke nechajte marinovať 2 až 24 hod. Vyberte ich z chladničky 30 min. pred pečením. Vo fritéze predhriatej na 200 °C pečte na medium 8 – 10 min.
Mexické hamburgery
Doba prípravy: neuvedené
Porcie: 2
Ingrediencie: 2 mleté rezne, 2 žemle, 1 paradajka, 1/2 jarnej cibuľky, 1/2 PL koriandra, 1/2 PL limetkovej šťavy, soľ, korenie, cukor, 200 g guacamole, 1 kyslá smotana, 25 g sladkej kukurice, čedar
Postup: Paradajku a jarnú cibuľku nasekajte najemno a pridajte k nim nasekaný koriander. V miske ich zmiešajte s limetkovou šťavou, korením, soľou a štipkou cukru. Vo fritéze predhriatej na 180 °C vyprážajte 6 – 8 min. Pečivo rozkrojte a na spodnú časť položte mäso. Naň dajte čedar, guacamole, kukuricu, paradajkovú salsu a kyslú smotanu. Podľa chuti môžete pridať šalát, cibuľu, jalapeňo a pod. Prikryte hornou polovicou a podávajte.
Bravčové rezne
Losos s kôprovou omáčkou
Doba prípravy: 25 min.
Porcie: 2
Ingrediencie: 2 filety z lososa, 2 PL olivového oleja, soľ, 1/2 šálky gréckeho jogurtu, 1/2 šálky kyslej smotany, 2 PL najemno nasekaného čerstvého kôpru
Postup: Fritézu rozohrejte na 135 °C. Lososové filety pokvapkajte olivovým olejom a osoľte. Vo fritéze pečte 15 – 17 min. V miske zmiešajte jogurt, kyslú smotanu, kôpor a soľ. Servírujte spolu s lososom.
Treska s prosciuttom
Doba prípravy: 15 min.
Porcie: 4
Ingrediencie: 4 filety tresky bez kože, 8 plátkov prosciutta, šťava z 1 citróna, korenie
Postup: Tresku okoreňte (môžete pridať aj bylinky na ryby) a pokvapkajte citrónovou šťavou. Každú filetu obaľte 2 plátkami prosciutta. Vo fritéze predhriatej na 200 °C pečte 15 min. Ryba musí byť pružná a mäso sa od seba oddeľovať.
Aljašská treska
Pečené kura
Doba prípravy: 60 min.
Porcie: 2 – 4
Ingrediencie: celé kura (max. 1,5 kg), soľ, korenie, koreniny podľa chuti
Postup: Kura umyte, osušte a posypte koreninami. Vložte ho do fritovacieho koša potretého olejom na varenie smerom nadol. Vo fritéze predhriatej na 200 °C ho pečte 45 min. Otočte a smažte ďalších 30 min.
Ovocné muffiny s čokoládou
Doba prípravy: 20 min.
Porcie: 6 – 8
Ingrediencie: 75 g hladkej múky, 1 ČL prášku do pečiva, 3 PL práškového cukru, 1 malé vajce, 75 ml mlieka, 50 ml rastlinného oleja, 75 g drobného ovocia, 50 g nasekanej horkej čokolády
Postup: Olej, mlieko a vajce zmiešajte, pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a cukrom. Za stáleho miešania pridajte kúsky čokolády a ovocie. Cesto nalejte do ¾ do formičiek na muffiny a vo fritéze vyhriatej na 180 °C pečte 20 min.
Lekvárové buchty
Ananásový koláč
Doba prípravy: 20 – 25 min.
Porcie: 2 – 4
Ingrediencie: 50 g múky, 1 ČL kypriaceho prášku, 50 g + 1 PL cukru, 50 g margarínu alebo masla, 1 vajce, 1 ČL vody, vanilková esencia, ananás (konzervovaný alebo čerstvý), 4 – 6 čerešní/višní
Postup: Múku, kypriaci prášok, 50 g cukru a margarín zmiešajte, kým nevznikne ľahké cesto. Kúsky anánasu a čerešne/višne uložte na dno nádoby a posypte lyžicou cukru. Na ovocie pomocou lyžice naneste cesto a rozotrite ho. Fritézu rozohrejte na 180 °C a zvoľte režim Grill. Koláč pečte 20 min., kým nezíska zlatohnedú farbu.
Banány v lístkovom ceste
Doba prípravy: 30 min.
Porcie: 2 – 4
Ingrediencie: 1 balenie lístkového cesta, stredne veľké zrelé banány, horká čokoláda
Postup: Lístkové cesto rozvaľkajte a pokrájajte ho na menšie kúsky. Banány nakrájajte na kúsky, uložte ich na lístkové cesto a posypte kúskami čokolády. Zabaľte ich tak, aby vznikla uzavretá taštička a pri teplote 200 °C smažte 10 min.
Pulbikované dňa: 19.11.2019
Komentáre Pridať komentár
Oto Hodermarsky: Ked chete mat chrumkave rezne, treba mat olej v rozprasovaci a jemne postriekat
Robil som kuracie rezne (z pŕs), podľa návodu na 180 stupňov v trvaní 20 min. Rezne boli mäkučké a chutné (lebo som ich potrel aj cesnakom), ale pohľad na ne bol hnusný. Strúhanka neupečená a biela ako vo vrecúšku a sypkavá. Potom som skúsil ešte pridať pár minút no a to už neboli rezne, ale sušienky. Iste by som takéto rezne nikomu neponúkol, lebo všetci moji známi vedia ako viem dobre variť. Takže hodnotenie je totálne mínusové, lebo viac jedia oči ako jazyk. Ľutujem, že som za teplovzdušnú fritézu Klarstein vyhodil tých 110 EUR.
ako moze zvitazit delimano, ked je tam niekolko lepsich...To si Vas kupili?