Elektrický hrniec na pečenie, pomalé varenie i varenie ryže. Ako na varenie v multifunkčnom hrnci?
Obsah článku: + Zobraziť obsah článku
Elektrické hrnce patria do kategórie extrémne praktických kuchynských pomocníkov, ktorí šetria váš čas, energiu aj peniaze a čo je hlavné, sú určení na prípravu naozaj zdravých pokrmov.
Na trhu existujú rôzne typy týchto spotrebičov, pričom každý z nich má trochu alebo úplne iné využitie. V našom článku sa dozviete viac o tom, aké typy elektrických hrncov poznáme, ktorý z nich je ten najlepší pre vás, ako fungujú, čo všetko si v nich môžete pripraviť a čo patrí medzi ich najväčšie výhody, no taktiež nevýhody.
Elektrické hrnce: na čo slúžia, typy, výhody a nevýhody
Pojem elektrický hrniec označuje širokú skupinu produktov, ktoré môžu slúžiť na varenie, pečenie, dusenie, takzvané pomalé varenie či zaváranie, no i ďalšie spôsoby prípravy jedál. Táto skutočnosť môže pritom zmiasť nejedného spotrebiteľa.
Ak hľadáte spotrebič, v ktorom môžete pokrmy pripravovať všetkými možnými i nemožnými spôsobmi, budete potrebovať multifunkčný elektrický hrniec. Ak si chcete v elektrickom hrnci variť iba polievky či ryžu, vystačíte si aj s lacnejšími a menej univerzálnymi kúskami.
Elektrický hrniec na pomalé varenie
Elektrický hrniec na pomalé varenie, pomalý hrniec alebo takzvaný slow cooker je veľmi obľúbeným kuchynským spotrebičom. Tento spôsob prípravy jedla je síce trochu zdĺhavejší, no zároveň i veľmi zdravý, keďže využíva nižšiu teplotu, ktorá nedosahuje bod varu. Elektrický hrniec na pomalé varenie tvoria 3 základné časti:
- elektrický spodný kotol, ktorý ohrieva vodu a zároveň ju udržiava na stálej teplote (funkcia termostatu),
- vnútorná kameninová nádoba, do ktorej vložíte vami vybrané ingrediencie (väčšinou je vyberateľná a umývateľná v umývačke riadu),
- ochranný kovový plášť s uškami na jednoduchú manipuláciu, ktorý udržiava zariadenie na povrchu chladné a zároveň zabraňuje nadmernému úniku tepla.
Elektrický hrniec na pomalé varenie je vhodný na prípravu mäsa, zeleniny, príloh, polievok, omáčok, jednoducho akéhokoľvek jedla. Funguje na princípe, pri ktorom je daný pokrm pripravovaný pomaly a na nižšej teplote. V priemere hovoríme o časovom rozmedzí od 30 minút do 20 hodín a teplote od 40 do 90 °C. Hlavnými pozitívami tohto kuchynského spotrebiča sú:
- Zjednodušenie práce – do pomalého hrnca suroviny, doslova, nahádžete, stlačíte príslušné tlačidlo a môžete ísť upratovať, navyše, pri varení nezašpiníte 10 samostatných hrncov, pokrievok, variech...
- Nízka spotreba elektriny – drvivá väčšina elektrických hrncov na pomalé varenie má veľmi nízku spotrebu, cca 200 – 350 W
- Príprava naozaj zdravých a chutných jedál
- Jednoduchá údržba – po skončení varenia stačí umyť 1 spotrebič
Elektrický hrniec na pečenie
Elektrické hrnce na pečenie sú už o niečo univerzálnejšie spotrebiče. Zväčša totiž slúžia nielen na prípravu všakovakých sladkých či slaných pečených pokrmov, ale i na fritovanie či rozmrazovanie jedla. V elektrických hrncoch na pečenie si môžete pripraviť bábovky, koláče, mäso, ryby, zeleninu, údeniny či syry.
Väčšinu z nich tvoria 3 hlavné časti, a to stredová forma na prípravu múčnikov, grilovací rošt na prípravu slaných pokrmov a ochranné veko, ktoré bráni tomu, aby váš byt napáchol od dymu a iných aróm.
Elektrický hrniec na varenie ryže
Elektrický hrniec na varenie ryže alebo takzvaný ryžovar slúži na jednoduchú prípravu ryže, ktorá je varená na pare. Vďaka tomu si zachová vysoký podiel živín, priam geniálnu konzistenciu a, samozrejme, i chuť. Asi najväčšou výhodou ryžovaru je, že dokáže sám odhadnúť ideálny čas varenia. S rozvarenou alebo naopak tvrdou ryžou sa teda môžete nadobro rozlúčiť, a to bez toho, aby ste museli stáť pri sporáku a túto prílohu neustále miešať a kontrolovať.
Ďalšie výhody elektrického hrnca na varenie ryže:
- Neexistuje šanca, že sa ryža pripáli
- Ryžovary s funkciou udržiavania teploty dokážu túto prílohu udržiavať teplú počas niekoľkých hodín
- Veľmi jednoduchá obsluha aj údržba a takmer žiaden neporiadok v kuchyni
- Úspora elektrickej energie a vášho času
Najlepšie ryžovary 2024 – recenzie, test, porovnanie
Ryža patrí medzi základné prílohy k jedlám a pre mnohých taktiež medzi tie najchutnejšie. Môže sa zdať, že jej príprava je jednoduchá, no v skutočnosti je potrebné mať trochu zručnosti alebo dobrého pomocníka. Takýmto pomocníkom je skvelé zariadenie ryžovar, ktoré vám pomôže urobiť ryžu na niekoľko spôsobov. Poďme sa bližšie pozrieť, na čo sa zamerať pri kúpe tohto prístroja.... Prečítať článok
Elektrický hrniec na polievky
Elektrický hrniec na polievky alebo takzvaný polievkovar je zariadenie na prípravu polievok, ale i iných pokrmov s tekutou konzistenciou. Opäť ide o pomocníka, ktorý vám uľahčí prácu a upratovanie po dovarení. Na prvý pohľad pripomína väčšiu termosku či rýchlovarnú kanvicu. V jeho spodnej časti je zväčša zabudovaný aj mixér, ktorým môžete suroviny po uvarení rovno rozmixovať na vami požadovanú konzistenciu.
Medzi hlavné výhody elektrických hrncov na polievku patrí šetrenie času – príprava klasickej zeleninovej krémovej polievky vám zaberie necelých 20 minút – aj elektrickej energie, a teda i financií. Nepochybným benefitom je taktiež celkom multifunkčné využitie tohto spotrebiča. Okrem teplých či studených polievok si v ňom môžete pripraviť aj:
- Omáčky
- Detské výživy – príkrmy
- Zemiakové či zeleninové pyré
- Zdravé smoothie
- Džemy, lekváry, marmelády, kompóty...
- Kaše
- Rastlinné mlieka
- Nátierky
Elektrický hrniec na vyprážanie
Elektrický hrniec na vyprážanie je v podstate to isté ako klasická fritéza. Na výber však máte 2 rozdielne verzie, a to hrnce olejové, v ktorých jedlo vypražíte tradične, teda v oleji a tie, ktoré ho „vyprážajú“ iba prostredníctvom teplého vzduchu.
Druhá spomínaná verzia je, samozrejme, podstatne zdravšia, niekomu však nemusí vyhovovať výsledná chuť fritovaných pochúťok. Predsa len, tuk je tuk a okrem iného stojí taktiež za výraznejšou chuťou jedla. Teplovzdušné elektrické hrnce na vyprážanie môžete využiť aj na prípravu nefritovaných jedál, inak povedané, na klasické varenie či dusenie.
Elektrické hrnce na sous-vide
Metóda sous-vide, teda pomalé varenie pri nižšej teplote (55 – 60 °C) vo vákuu, pochádza z Francúzska. Mnohí ju síce pokladajú za niečo, čo patrí výhradne do luxusných reštaurácií. To je, samozrejme, omyl. Pokrmy pripravené metódou sous-vide si taktiež zachovávajú pozoruhodné nutričné hodnoty, vynikajúcu chuť a úžasnú konzistenciu.
Sous-vide hrnce slúžia na to, aby počas celej prípravy pokrmu udržiavali ideálnu teploty vody a nevyhnutný podtlak. Sú ideálne na prípravu zeleniny aj mäsa. V sous-vide elektrickom hrnci si môžete ukuchtiť kuracie, husacie, hovädzie, bravčové, rybacie a akékoľvek iné mäso vrátane vnútorností, dokonca i netradičné steaky, ktoré si zachovajú neskutočnú šťavnatosť. Zelenina uvarená týmto spôsobom je tak správne chrumkavá a zároveň mäkká vo vnútri, je plná už toľkokrát spomínaných živín a tá farba, tak tá skutočne stojí za to.
Ďalšie výhody elektrických sous-vide hrncov:
- Nízka spotreba (iba niečo okolo 500 W)
- Pokrmy pripravené metódou sous-vide sú menej kalorické, keďže pri ich varení nemusíte používať žiaden tuk
- Zo surovín nevyteká šťava, a teda ani chuť
Nevýhody elektrických sous-vide hrncov:
- Príprava pokrmu vám zaberie trochu viac času
- Väčšina modelov nie je určená na umývanie v umývačke riadu, preto sa budete musieť potrápiť s ich údržbou
- Vyššia obstarávacia cena
- Nemajú univerzálne využitie
Najlepšie sous-vide variče 2024 – recenzie, test, porovnanie
Hoci sú sous-vide variče na trhu už nejaký ten čas, pre mnohých ľudí je to stále neznámy pojem. Čo to je sous-vide varenie a aké má pre vás benefity? So sous-vide varením ste sa mohli stretnúť predovšetkým v luxusných reštauráciách, no čoraz častejšie sa takýto spôsob varenia dostáva aj do bežných domácností. Dôvodom je kvalita jedla, ktoré dokážete s takýmto varičom uvariť. Ide totižto o... Prečítať článok
Elektrický hrniec na zaváranie
Elektrické hrnce na zaváranie slúžia iba na zaváranie – sterilizovanie ovocia, zeleniny, húb a čohokoľvek ďalšieho, čo si chcete odložiť na horšie časy. Fungujú na úplne rovnakom princípe ako klasické zaváracie hrnce, ktoré je nutné položiť na sporák alebo nad otvorený oheň. Ako to však už pri moderných kuchynských spotrebičoch býva, disponujú viacerými praktickými funkciami, ktoré vám proces zavárania podstatne zjednodušia.
- Vlastný zdroj tepla – hrniec môžete používať na chalupe či v obývačke, nie nutne v kuchyni
- Časovač – nemusíte pobehovať so stopkami a odhadovať ideálny čas sterilizácie daných surovín
- Termostat – máte istotu, že teplota vody v hrnci nepresiahne „povolené“ maximum
- Funkcia odloženého štartu
- Funkcia udržiavania teploty – niektoré zaváraniny môžete nechať pomaličky „vychladnúť“ priamo v hrnci
- Bezpečnostné poistky a funkcie – pri sterilizovaní zaváranín nemusíte stáť, hrniec sa v prípade prehriatia či poruchy vypne sám
Tlakové elektrické hrnce
Tradičný tlakáč tak trochu inak, to je v skratke elektrický tlakový hrniec. To, ako funguje, je vám teda asi jasné: horúca para + horúca voda + vysoký tlak = rýchlejšie pripravené jedlo. Presnejšie, vďaka tomu, že po zovretí „hmoty“, ktorá sa nachádza v hrnci, horúca para nemá kam unikať, teplota sa z klasických 100 zvýši až na cca 120 °C.
Používanie elektrického tlakového hrnca je však na rozdiel od používania toho, ktorý ste zdedili po prababičke, omnoho bezpečnejšie, rýchlejšie a, samozrejme, i jednoduchšie. Elektrické hrnce majú vlastný zdroj tepla, veľmi presnú reguláciu, termostat a viacero samostatných režimov, preto:
- Varenie prebieha ešte rýchlejšie
- Pokrmy si zachovajú vyšší podiel živín a majú omnoho lepšiu chuť, arómu i farbu
- Ušetríte množstvo elektrickej energie
- Nemusíte „stáť“ nad hrncom a čakať na správny moment „vypustenia pary“
- Nemusíte sa obávať, že hrniec exploduje alebo vám horúca para vysyčí rovno do tváre
- Hrniec môžete využiť aj na zaváranie
Parné elektrické hrnce
Parné hrnce nie sú v slovenských kuchyniach žiadnou horúcou novinkou, keďže trend zdravého varenia u nás pretrváva už nejakú dobu. Ako asi aj sami tušíte, slúžia na prípravu akýchkoľvek slaných i sladkých dobrôt v horúcej pare. Výsledný pokrm je veľmi chutný, keďže si zachová svoju autentickú chuť i farbu, ale taktiež nutrične hodnotný a nízkokalorický. Horúca para je totiž k potravinám veľmi „zhovievavá“. Na rozdiel od horúcej vody z nich neodoberá množstvo vitamínov, minerálov, esenciálnych kyselín, antioxidantov a ďalších „dobrých“ vecí.
Parný hrniec funguje na veľmi jednoduchom princípe. V jeho základni sa nachádza ohrevné teleso, ktoré priebežne ohrieva vodu v jeho spodnej časti. Horúca para, ktorá sa odparuje z vody, postupne preniká cez všetky poschodia a „varí“ jednotlivé suroviny.
Rovnako ako v prípade ostatných vymenovaných kolegov tohto spotrebiča v ňom jedlo pripravíte veľmi jednoducho, pomerne rýchlo a bez zbytočného upratovania. Elektrický parný hrniec môžete využiť na:
- Prípravu mäsových i zeleninových pokrmov a príloh (ryža, cestoviny...)
- Prípravu parených knedlí (sladkých aj slaných)
- Varenie vajíčok
- Rozmrazovanie aj ohrievanie jedla
- Ohrievanie pokrmov pre deti (kaše, mlieko atď.)
Multifunkčné elektrické hrnce
To, čo dokážu jednotlivé typy elektrických hrncov, už viete. Avšak, ako sme si povedali na začiatku, poznáme i také spotrebiče, ktoré v sebe spájajú všetky alebo aspoň podstatnú časť vyššie vymenovaných funkcií. Naozaj dobrý a praktický multifunkčný hrniec by mal disponovať minimálne samostatnými režimami na klasické varenie, varenie v pare, pečenie a vyprážanie. Druhou kategóriou sú modely, ktoré v sebe spájajú naozaj všetky vyššie vymenované spotrebiče. Nájdete ich aj pod názvom „multifunkčný hrniec 8 v 1“ či dokonca 18 v 1. V nich môžete jedlo pripraviť na všetky z týchto spôsobov:
- Klasické varenie mäsa, zeleniny, príloh atď.
- „Zdravé“ varenie v pare
- Klasické dusenie
- Pečenie sladkých aj slaných pokrmov
- Vyprážanie/fritovanie tradičných rezňov, ale i fritovanie hranoliek či sladkých šišiek
- Grilovanie
- Ohrievanie/rozmrazovanie
- Pomalé varenie alebo varenie metódou sous-vide – väčšina multifunkčných hrncov disponuje iba 1 z týchto funkcií, výnimočne natrafíte na modely, ktoré zastúpia pomalý aj sous-vide hrniec
Remosky
Remosky sme zaradili taktiež do kategórie multifunkčných elektrických hrncov, pretože zastúpia približne 5 až 6 samostatných spotrebičov. Originálna Remoska pochádza z dielne rovnomernej spoločnosti Remoska®, ktorá sa preslávila práve touto elektrickou misou na pečenie. Dnes k nej pribudli i ďalšie modely, ktoré sú doplnené o rôzne funkcie, napríklad multifunkčný spotrebič Tria či vylepšená Remoska Prima.
Čo je teda vlastne tá Remoska? Ide o prenosnú elektrickú „rúru“ kruhového tvaru s vekom, v ktorom je ukryté výhrevné teleso, otvormi na odvádzanie prebytočnej pary a masívnymi stenami z materiálov, ktoré zabezpečujú rovnomerné rozloženie teploty. Tá sa pri príprave jedla v Remoske pohybuje v rozmedzí od 160 do 180 °C.
Remoska slúži na pečenie, dusenie, zapekanie, rozmrazovanie či ohrievanie, zastúpi panvicu, parný hrniec, zariadenia na prípravu sendvičov a klasický ryžovar.
Hlavnými výhodami remosiek sú multifunkčnosť, nízka spotreba, rýchla a jednoduchá príprava jedla, skladnosť a nenáročná údržba. Naopak, za negatívny parameter pokladáme celkom vysokú cenu. Pôvodná Remoska stojí niečo okolo 80 až 100 eur a spomínané novšie modely až 160 – 180 eur.
Najlepšie elektrické panvice (remosky) 2024 – recenzie, test, porovnanie, skúsenosti
Možno aj vy ste kedysi mali doma tzv. remosku. Išlo o elektrický hrniec s mohutnou kovovou pokrievkou, ktorá bola vybavená ohrievacím telesom. Remoska je pôvodný obchodný názov tohto el. hrnca, týmto slovom však mnohí ľudia označujú všetky elektrické hrnce, pekáče, resp. panvice. Poradíme vám, ako si takéto zariadenie vybrať a predstavíme vám najobľúbenejšie modely. Najlepšie... Prečítať článok
Tipy na recepty v multifunkčnom hrnci
V multifunkčných hrncoch si môžete pripraviť akékoľvek jedlo. Nemusíte sa držať žiadnych presných receptov, resp. varenie v multifunkčnom hrnci sa z hľadiska použitých ingrediencií a základných princípov od toho „obyčajného“ na sporáku nijako zásadne nelíši. V nasledujúcich riadkoch sme však pre vás vybrali niekoľko zaujímavých receptov, ktoré sú prispôsobené práve týmto kuchynským spotrebičom.
Recept na prípravu nadýchanej ryže v multifunkčnom elektrickom hrnci
Neobľubujete ryžu, pretože jej príprava dá zabrať aj skúsenému šéfkuchárovi? Ak vlastníte ryžovar alebo multifunkčný hrniec s režimom na varenie ryže, stačí dodržať pár jednoduchých zásad a túto prílohu začnete zbožňovať. Základný recept na prípravu ryže v elektrickom hrnci vyzerá takto:
- Pomocou odmerky nasypte do sitka potrebné množstvo ryže.
- Prepláchnite ju vo vlažnej vode tak, ako to robíte klasicky.
- Prepláchnutú ryžu vložte do ryžovaru a zalejte primeraným množstvom vody (držte sa návodu na obale od ryže).
- Ryžu nezabudnite osoliť, ak pri jej príprave používate korenie, napríklad to čierne, škoricu, badián, papriku, karí či bobkový list, pridajte ho do nej hneď na začiatku.
- Na hrnci si teraz vyberte príslušný program podľa druhu ryže, ktorú ste použili (basmati, jazmínová, arborio atď.).
- Po skončení režimu varenia nechajte ryžu odležať cca 5 min.
Recept na pečenú svätomartinskú hus v multifunkčnom elektrickom hrnci
Svätomartinská hus je stará dobrá klasika, ktorú si môžete pripraviť aj v multifunkčnom hrnci. Z dôvodu menšieho objemu týchto spotrebičov sme pre vás tento známy recept trošku upravili. Priam dokonalou prílohou je tradičná kysnutá knedľa a dusená kapusta na sladko. Aj tieto dobroty si pritom môžete pripraviť priamo v multifunkčnom elektrickom hrnci.
- Husacie stehná alebo prsia deň pred pečením poriadne nasoľte (soľou skutočne nešetrite, ako sa hovorí, hydina soli znesie) a odložte do chladničky.
- Mäso z chladničky vyberte aspoň hodinu pred pečením, aby sa stihlo „ohriať“ na izbovú teplotu.
- Mäso môžete piecť priamo v nádobe, ktorá nahrádza obyčajný pekáč, ak váš hrniec obsahuje aj rošt, ktorý je možné vložiť do pekáča, poukladajte ho naň.
- Mäso podlejte vodou a obložte celými ošúpanými jablkami.
- Husacie stehná alebo prsia následne pečte na príslušnom programe (cca 120 °C počas 2 – 3 hod.).
- Skontrolujte, či je mäso dostatočne prepečené a teplotu zvýšte na 220 °C alebo si zvoľte program na dopekanie kože, takto ho pečte ďalších cca 10 min.
Recept na „pomalú“ Hokkaido tekvicovú polievku
Krémová polievka z tekvice Hokkaido je taká jesenná klasika. Ak si ju však pripravíte v pomalom hrnci, respektíve v tom multifunkčnom s funkciu pomalého varenia, vytvoríte pokrm, ktorý bude nielen šialene chutný, ale i zdravý.
Budete potrebovať:
- 700 g tekvice Hokkaido
- 2 stredne veľké zemiaky
- 400 ml zeleninového vývaru (môžete použiť aj čistú vodu)
- 2 lyžice masla alebo kvalitného rastlinného oleja (kokosový, slnečnicový či repkový, nie olivový)
- Soľ
- Čierne korenie
- Muškátový orech
- Mletá škorica
Ako na to:
- Tekvicu aj so šupkou nakrájajte na cca 3 cm kúsky.
- Vložte ju spolu s maslom alebo olejom do hrnca a nechajte upiecť domäkka – v pomalom hrnci vám to zaberie cca hodinku, presný čas sa však odvíja od teploty, ktorú si zvolíte, a taktiež od toho, či použijete mladú alebo staršiu tekvicu.
- Ak sa ponáhľate, krok s pečením tekvice môžete preskočiť a do hrnca ju vložiť spolu s vývarom, resp. vodou a nakrájanými zemiakmi.
- Ak ste sa rozhodli tekvicu najprv upiecť, ostatné ingrediencie k nej pridajte až vo chvíli, keď bude mäkká.
- Pri oboch postupoch tekvicu posoľte hneď nazačiatku – pustí šťavu a soľ do seba naťahá.
- Polievku nechajte variť na 83 °C, čo je ideálna teplota pri príprave jemnejšej zeleniny, približne 1 až 2 hodiny alebo si zvoľte príslušný režim, ktorý sa o správne načasovanie postará za vás.
- Polievku nakoniec rozmixujte, dochuťte troškou čierneho korenia, nastrúhaným muškátovým orieškom a škoricou – ak vlastníte multifunkčný hrniec s funkciou mixovania, príprava bude ešte o niečo jednoduchšia.
Treska na pare
Treska je vskutku nedocenená ryba. Obsahuje vitamíny: A, D, E, K, C, B6, B12, B2 (riboflavín), minerály: zinok, fosfor, sodík, draslík, železo, vápnik, nenasýtené mastné kyseliny, malé množstvo tých nasýtených a pomerne málo cholesterolu. Ak si tresku navyše pripravíte na pare, získate priam dokonalé fitness jedlo. Ako prílohu vám odporúčame použiť dusené zemiaky, brokolicu, cviklu či karfiol, alebo studený šalát z akejkoľvek zeleniny.
Ako na to:
- Filety z tresky osoľte a pokvapkajte troškou citrónovej alebo pomarančovej šťavy.
- Vložte ich do parného hrnca, ideálne na spodné poschodie.
- Filety pripravuje 8 až 13 min. (čas sa môže líšiť v závislosti od hrúbky filetov).
- Ak si k treske pripravíte aj dusenú prílohu, uložte ju na vyššie poschodia: brokolicu duste maximálne 5 min., karfiol potrebuje cca 10 min., no a zemiaky sú v tomto prípade najnáročnejšie, mali by ste ich dusiť 20 – 30 min., a to v závislosti od použitej odrody.
Elektrické hrnce – recenzie
Variť rýchlo a zdravo nie je v elektrickom hrnci problém. Vybrať si ten správny však môže byť náročné. Vyskúšali sme viacero obľúbených modelov a pripravili pre vás recenzie, ktoré vám budú pri hľadaní najlepšieho elektrického hrnca nápomocné.
Pulbikované dňa: 17.05.2021
Obľúbené produkty
Zobraziť kategóriu:
Komentáre Pridať komentár
Mám elektrický hrniec Klarstein Bristol 35. Páčil sa mi jeho dizajn aj prijateľná cena, ktorá zodpovedá kvalite. Pokrmy z hrnca sú veľmi chutné, dokážem s ním vykúzliť výborné omáčky aj polievky. Elektrický hrniec som zvolila kvôli zdravšiemu vareniu a tiež úspore času pri varení. Obsluha je jednoduchá, preto som spokojná.