Ako vyčistiť pripálený plynový, elektrický a gril na uhlie, triky na čistenie roštu na gril
Obsah článku: + Zobraziť obsah článku
- Ako často čistiť gril?
- Čo potrebujete na čistenie grilu
- Ako vyčistiť gril na uhlie
- Ako vyčistiť elektrický gril
- Ako vyčistiť plynový gril
- Ako uskladniť gril
- Grily – recenzie
- Klarstein Burgermeister 3 v 1
- Fieldmann FZG 1007
- Tefal GC305012
- Fieldmann FZG 1004
- Sencor SBG 106BK
- Tefal Optigrill+ GC712D34
- Steba VG 350
- Orava EG-200
- G21 California BBQ Premium line
- Weber Q 1200
S letom prichádza aj obdobie posedení na záhrade a grilovania. Po horúcom dni dobre padne vymeniť sporák v rozhorúčenej kuchyni za gril na terase. Lenže grilovanie nie je len o všetkých šťavnatých dobrotách, ktoré si pripravíte, ale aj o následnom čistení a údržbe grilu. Keďže nejde o práve obľúbenú aktivitu, mnohí čistenie grilu odďaľujú a odkladajú na neskôr.
Čistenie grilu pritom nemusí byť o namáhavom drhnutí pripálených zvyškov, ide to aj ľahšie.
Ako často čistiť gril?
Ideálne je gril čistiť po každom použití, vtedy by ste mali vyčistiť minimálne rošt, na ktorom môžu byť pripálené zvyšky jedál. Takéto čistenie vám zaberie najviac 10 minút a je skutočne potrebné, inak hrozí, že pri najbližšom grilovaní jedlo pozmení chuť, bude sa pripaľovať, no môže byť aj zdravotným rizikom. Okrem toho je potrebné raz za čas vyčistiť gril aj hĺbkovo, teda venovať sa častiam, ku ktorým sa bežne nedostanete. Sezónne čistenie vám zaberie nanajvýš 45 minút a jeho frekvencia závisí od frekvencie používania grilu, no je potrebné minimálne raz na začiatku novej sezóny, raz počas sezóny a pred ukončením sezóny, ako príprava na uskladnenie grilu na zimu.
Čo potrebujete na čistenie grilu
Na čistenie grilu nepotrebujete žiadne drahé náradie, aj keď v špecializovaných predajniach určite nájdete hŕbu náradia a prostriedkov určených práve na čistenie grilu. Základom je drôtená kefa, môže ísť o kefu na rošt, ktorou odstránite väčšie zvyšky pripáleného jedla, avšak ako náhrada poslúži aj hliníková fólia skrčená do guľôčky. Potrebná je tiež špongia, najlepšie obojstranná s mäkšou a drsnejšou stranou, ktorá poslúži na čistenie delikátnejších častí grilu. V prípade, že je váš gril z nehrdzavejúcej ocele, použiť môžete aj handričku z mikrovlákna a špeciálny čistiaci prípravok na nehrdzavejúcu oceľ. Inak vám postačí obyčajný saponát na riad, ktorým umyjete rošt aj exteriér grilu.
Ak chcete, môžete si zakúpiť špeciálny čistiaci prípravok na gril. Tieto prípravky sú účinné proti ťažko odstrániteľnej mastnote a pripáleninám, no keďže je taktiež potrebné nechať ich niekoľko minút pôsobiť, rovnako dobre si poradíte aj s obyčajným prípravkom, ak necháte rošt najprv odmočiť vo vode. Z náradia padne vhod škrabka, buď to špeciálna škrabka na gril, alebo obyčajná špachtľa, ktorou odstránite zvyšky uhlia a popola. No a pri práci sa vám zídu aj bežné gumené rukavice na riad, keďže budete pracovať s uhlím, saponátom či špeciálnym čistiacim prípravkom, preto by ste si mali pokožku rúk chrániť.
Ako vyčistiť gril na uhlie
Gril na uhlie je typom, ktorý sa udržiava najjednoduchšie, avšak ak sa pravidelné čistenie zanedbáva, sadza a zvyšky uhlia budú gril zanášať a tým znižovať jeho funkčnosť. Pri čistení sa zamerajte na rošt, ohnisko alebo vnútro grilu a gril z vonkajšej strany. Ak chcete gril čistiť hneď po grilovaní, nezabudnite niekoľko minút počkať, kým vychladne.
Rošt
Rošt je časť grilu, ktorú treba čistiť pravidelne, po každom grilovaní, aj sezónne, keď sa už chystáte gril pred zimou odložiť. Mriežku z grilu najprv vyberte, a ak má váš gril rošt aj pod ohniskom, na zachytávanie popola, vyberte aj ten. Na rošt môžete najprv použiť drôtenú kefu alebo guľôčku z alobalu, ktorými rošt zbavíte väčších pripálených častí a zvyškov jedla. Ak chcete množstvo pripálenín obmedziť na minimum, nepotrebujete ani tak triky na čistenie roštu na gril, ale stačí, ak po nahriatí roštu pred grilovaním ho natriete jedlým olejom alebo masťou, vďaka čomu sa jedlo nebude tak veľmi pripaľovať. Rošt môžete nechať odmočiť vo vode so saponátom v lavóre alebo vo vani, príp. ak to nie je možné, rošt zabaľte do vlhkých novín.
Ak je gril pripálený, použiť môžete aj špecializovaný čistiaci prípravok na gril alebo čistiaci prípravok na sporák, ktorý si lepšie poradí s mastnotou a pripáleninami. Najlepšie je nechať si rošty odmočiť ako prvé a medzitým sa venovať čisteniu ostatných častí grilu – vyhnete sa tak namáhavému zoškrabovaniu a drhnutiu pripálenín. Po odmočení si môžete vziať špongiu a už uvoľnené pripáleniny tak omnoho jednoduchšie odstránite. Napokon rošty opláchnite tečúcou vodou a nechajte dobre vyschnúť.
Ohnisko
Ohnisko grilu je v prvom rade potrebné zbaviť popola a uhlia. Popol a sadze upchávajú vetracie otvory, čím zhoršujú funkčnosť ohniska, a môže sa v nich usádzať vlhkosť, preto je potrebné popol odstrániť po každom použití. Popol z grilu vysypte do kovového vedra – vyhnite sa plastovým nádobám, pretože v popole sa môžu nachádzať ešte horiace uhlíky, a vo vedre ho nechajte vychladnúť. Popolu sa zbavte až vtedy, keď bude úplne vychladnutý a žiadne uhlíky nebudú horieť.
Pri vyprázdňovaní popola po každom použití môžete zvyšky uhlia z ohniska grilu odstrániť škrabkou alebo kefou a vnútro grilu prejsť vlhkou handričkou. Ak však chcete gril poriadne vyčistiť, napr. pred odložením grilu pred zimou, na čistení si dajte viac záležať. Na čistenie použite vodu so saponátom a kefu na gril, ktorou vnútro grilu poriadne vyčistite. Ak je gril zvnútra pripálený, taktiež môžete použiť čistiaci prípravok na gril alebo vnútro skrátka nechať odmočiť. Ak má váš gril aj vrchné veko, umyte ho špongiou a vodou so saponátom, aby sadze neupchali prieduchy. Veko umývajte po každom použití. Ohnisko napokon opláchnite čistou vodou a nechajte vyschnúť.
Gril z vonkajšej strany
Napokon sa zamerajte aj na vonkajšiu časť grilu, ktorú stačí umývať raz za čas, príp. ak sa viditeľne zašpiní. Táto časť už pôjde omnoho ľahšie, vystačíte si so špongiou a vodou so saponátom. Nepoužívajte drsnú časť špongie, aby ste povrch nepoškriabali, napr. ak je z nehrdzavejúcej ocele. Po umytí opláchnite vodou a vytrite handričkou dosucha. Podľa toho, z akého materiálu je vonkajšia časť grilu, môžete použiť aj iné čistiace prípravky, napr. na spotrebiče z nehrdzavejúcej ocele alebo prípravok proti korózii kovov.
Ako vyčistiť elektrický gril
Čistenie kontaktného elektrického grilu je podobné ako čistenie grilu na uhlie, no nemusíte sa zaoberať prácnym čistením popola. Pred čistením je dôležité gril nielen vypnúť, ale ho aj vytiahnuť zo zástrčky, kvôli zvýšeniu bezpečnosti. Elektrický gril umývajte po každom použití, podobne ako napr. toustovač, no vždy pár minút počkajte, aby gril vychladol. Špongiou (aby ste ho nepoškriabali) potom z roštu odstráňte zvyšky pripálených jedál. Rošt následne vyčistite obyčajnou handričkou a vodou so saponátom, umyte a nechajte vyschnúť. Ak je rošt pripálený, najlepšie je nechať ho v umývadle odmočiť, venovať sa zvyšku grilu a až potom sa k roštu vrátiť.
Pozornosť venujte aj miske pod roštom, do ktorej steká masť a padajú malé kúsky jedla. Tie najprv odstráňte stierkou a nádobu dobre umyte vodou so saponátom. Tiež ju môžete nechať odmočiť, ak je špina ťažko odstrániteľná. Ak nemáte čistiaci prípravok na pripáleniny, môžete použiť vodu so saponátom, octom a sódou bikarbónou. Povrchu vonkajšej strany venujte pozornosť nakoniec, ale všímajte si v prvom rade materiál, z ktorého je vyrobený. Ak ide o sklo alebo nehrdzavejúcu oceľ, nepoužívajte drsnú špongiu, ale skôr handričku z mikrovlákna a vodu so saponátom. Predtým, než všetko založíte späť, nechajte jednotlivé časti dobre vyschnúť a vyhnite sa tomu, aby ste navlhčili elektrické časti grilu.
Ako vyčistiť plynový gril
Aj pri čistení plynového grilu platí, že čím častejšie ho budete čistiť, tým bude čistenie jednoduchšie – inak sa nevyčistené zvyšky jedál ešte viac pripália a bude ešte náročnejšie ich odstrániť. Pri čistení roštu postupujte podobne, ako pri čistení grilu na uhlie, aj keď plynové grily majú čistiacu funkciu. Tá znamená, že rošt sa na pár minút zahreje a tým sa spália zvyšky jedla na rošte. Pripáleniny na rošte sa čistia ľahšie predtým, než gril vychladne a pripáleniny zatvrdnú, preto môžete zvyšky jedla najprv odstrániť kefou na gril. Špongiou a saponátom čistite rošt až vtedy, keď úplne vychladne.
Raz za čas vyčistite aj detektory tepla, ktoré sú umiestnené pod roštom a chránia jedlo pred jeho spálením. Stačí ich očistiť špongiou a vodou so saponátom, aby sa na nich neusádzala mastnota, čím by fungovali menej účinne. Pri tomto type grilu sa našťastie nemusíte zaoberať uhlím, no pri sezónnom čistení sa treba venovať všetkým ostatným častiam. Odnímateľné časti (skontrolujte manuál) odnímte a umyte osobitne so špongiou a saponátom, opláchnite a nechajte vyschnúť. Nikdy ich nezakladajte späť ešte vlhké. Očistite aj horáky kefou a napokon sa venujte vonkajšej časti grilu za pomoci špongie.
Ako uskladniť gril
Po dôkladnom vyčistení je gril pripravený na uskladnenie. Nezabudnite, že pred uskladnením potrebujete:
- odstrániť popol a uhlie (pri grile na uhlie)
- vyčistiť rošty a namazať ich olejom
- vyčistiť ohnisko a vrchné veko
- vyčistiť gril z vonkajšej strany
Gril musí byť pri uskladnení už úplne vyschnutý, inak hrozí korózia, tvorba plesní alebo porucha. Gril by sa mal skladovať v tmavej a dobre vetranej miestnosti, nie vlhkej pivnici. Gril je vhodné zakryť plachtou alebo obalom, aby sa naň počas uskladnenia neprášilo. Je lepšie použiť vodoodolný obal na gril, čím sa zníži riziko korózie.
Grily – recenzie
Čistenie grilu nie je až také náročné, však? Keď už viete, ako na to, už vám len stačí zaobstarať si ten správny gril. Naše recenzie vám s výberom pomôžu.
Pulbikované dňa: 19.07.2021
Obľúbené produkty
Zobraziť kategóriu:
Komentáre Pridať komentár
mriezka na grile na necisti prave dva krat lahko