Ako nastaviť optimálnu teplotu v chladničke Whirlpool, Samsung, Electrolux, Gorenje, Beko či LG
Obsah článku: + Zobraziť obsah článku
- Prečo je správne nastavenie teploty v chladničke dôležité?
- Ako nastaviť teplotu v chladničke
- Nastavenie teploty v mrazničke
- Ako funguje termostat v chladničke a ako ho správne nastaviť
- Neverte termostatu, zaobstarajte si teplomer do chladničky
- Pozor na kolísanie teploty
- Pozor na vlhkosť v chladničke
- Pozor na to, kde chladí chladnička najviac
- Ako skladovať potraviny v chladničke podľa teploty
- Whirlpool ART 9811/A++SF
Podozrivo vysoké účty za elektrinu, nie najchutnejšie jedlo, ktoré sa navyše pokazí už po 2 dňoch od nákupu. Aj za takýmito patáliami môže stáť jedna jediná drobnosť, nesprávna teplota v chladničke.
Pozrite sa, ako ju nastaviť čo najlepšie, ako odstrániť problémy, ktoré stoja za jej kolísaním a ktoré potraviny nemusia byť v chladničke vôbec.
Prečo je správne nastavenie teploty v chladničke dôležité?
Najprv vám vysvetlíme, prečo by ste sa vlastne mali zaoberať správnym nastavením teploty v chladničke. Mnohí z vás určite vedia, že vďaka správnej teplote ostanú skladované potraviny konzumovateľné dlhšie. Teplota však okrem toho stojí aj za ďalšími dôležitými záležitosťami.
- Množenie baktérií: Drvivú väčšinu baktérií, ktoré obľubujú potraviny a spôsobujú zdravotné problémy, dokážete zlikvidovať práve správne nastavenou teplotou. Ide najmä o Salmonellu , E. coli či C. botulinum (spôsobuje vážnu otravu jedlom – botulizmus).
- Predĺženie trvanlivosti potravín
- Úspora energie: Ak zamedzíte kolísaniu teplôt v chladničke a nebudete ju zbytočne „preťažovať“ teplotou nastavenou na minimum, bude „žrať“ omnoho menej elektrickej energie.
- Úspora financií: Vďaka tomu, že vám potraviny vydržia dlhšie a chladnička spotrebuje menej elektriny, ušetríte i nemalé financie. Áno, za deň sú to iba centy, pri prepočte na rok však hovoríme už o celkom podstatných čiastkach.
Ako nastaviť teplotu v chladničke
0, 4, 5 a 8 °C. Toto sú 4 rozličné „ideálne“ teploty vo vnútri chladničky, ktoré sú spotrebiteľom odporúčané najčastejšie. Ktorá z nich je teda tá skutočne najlepšia? 0 až 8 °C je rozmedzie, ktoré je všeobecne považované za to, v ktorom by sa väčšina baktérií nemala byť schopná množiť a ani prežiť. Problémom je ten podmieňovací spôsob. Po celkom podrobnom pátraní si dovolíme povedať, že 8 °C je naozaj maximálna horná hranica, pri ktorej je však čerstvosť a najmä neškodnosť vašich potravín ohrozená.
Na druhej strane tu máme ďalší extrém, a to 0 – 1 °C. Pri takto nízkej teplote sa vám potraviny určite nepokazia. Niektoré z nich dokonca takúto „kosu“ ocenia (hlavne mäso a niektoré druhy zeleniny). V spodných častiach chladničky však môžu zmrznúť a problémom bude taktiež ich vzhľad a nepochybne i chuť.
Za všeobecne ideálnu teplotu sú považované 4 až 5 °C. Toto je teplotné rozpätie, ktoré za vhodné pokladáme aj my. Dá sa takmer s istotou povedať, že 5 °C je naozaj tá hranica, pod ktorou už prežije len málo mikroorganizmov, resp. len máloktoré z nich sú schopné rozmnožovania a vykonávania ďalších pre život dôležitých procesov. Potraviny zároveň nebudú namrznuté, ale naozaj čerstvé.
Nastavenie teploty v mrazničke
S nastavením teploty v mrazničke je to trochu jednoduchšie, i keď aj v tomto smere existujú rozdielne názory. Za všeobecne ideálnu teplotu je vo všeobecnosti považovaných -18 °C (plus, mínus 1 °C). V minulosti sa zvyklo hovoriť o -10 °C, čo je však určite málo.
Na druhej strane môžete naraziť aj na názory, že v mrazničke by sa mala stála teplota pohybovať až okolo -24 °C. Ak vám takúto možnosť váš domáci spotrebič poskytuje, určite nič nepokazíte. Pri nižšej teplote je totiž potraviny možné skladovať dlhšie. Navyše si zachovajú lepšiu kvalitu, chuť aj vyššie nutričné hodnoty.
Ako funguje termostat v chladničke a ako ho správne nastaviť
Termostat je srdcom každej chladničky, keďže slúži na reguláciu teploty. Ide o zariadenie prepojené so snímačmi teploty. Na základe údajov, ktoré z nich zachytí, vysiela signály do kompresora, ktorý sa zapne alebo vypne v závislosti od toho, či je komora dostatočne studená, alebo naopak až príliš nahriata.
Dôležitou súčasťou nastavenia teploty v chladničke je teda správne nastavenie ovládača termostatu (koliesko či páčka s číslami vo vnútri chladničky). Ako na to? Musíte si prečítať návod na obsluhu, pretože každý ovládač termostatu funguje inak. Napríklad pri nastavení teploty v chladničkách Gorenje nájdete na ovládači čísla 2, 4, 6 a 8, pričom každé z nich označuje stupne Celzia. Nastavenie teploty v chladničkách Electrolux (aspoň na niektorých z nich) však prebieha iba pomocou kolieska so značkami MIN a MAX. Je teda skôr intuitívne.
Neverte termostatu, zaobstarajte si teplomer do chladničky
Veľmi častým problémom chladničiek je, že teplota nastavená na termostate nezodpovedá skutočnosti. Niektoré, hlavne novšie chladničky sú vybavené teplomerom, na ktorom si môžete tieto údaje odkontrolovať. Pokiaľ však takýto model nevlastníte, odporúčame vám, aby ste si zaobstarali teplomer do chladničky. Stojí 2 až 10 eur, takže nejde naozaj o veľkú investíciu. No, a ak dáte na našu radu, tak pre vás máme hneď ďalšie 2:
- Teplomer umiestnite do stredných poličiek, pretože práve tam sa teplota drží niekde uprostred.
- Aby ste získali čo najpresnejšie údaje, meranie teploty v chladničke by ste mali prevádzať každý deň.
Pozor na kolísanie teploty
Ak ste sa práve rozbehli k chladničke, nastavili na nej 4 °C a máte pocit, že vaše potraviny aj peniaze sú zachránené, bohužiaľ, nie je to isté. Aby skladované potraviny ostali naozaj čerstvé a hlavne zdraviu neškodlivé, teplota v chladničke musí byť nielen správna, ale i stála. Kolísanie teploty je pritom veľmi častým javom, ktorý sa s najväčšou pravdepodobnosťou deje aj vo vašej chladničke. Odhalíte ho jednoducho, pomocou spomínaného teplomera.
Kolísanie teploty navyše nestojí iba za skazenými potravinami, ktoré sú plné baktérií a vyzerajú, prinajmenšom, nevábne. Ako sme si vysvetlili vyššie, tieto spotrebiče sú navrhnuté tak, aby za každých okolností teplotu znižovali, resp. vyrovnávali na nastavenú hranicu. Takže, ak z akéhokoľvek dôvodu teplota v chladničke pravidelne stúpa a následne klesá, nemôžete sa diviť, že vaše účty za elektrinu neustále stúpajú.
Tu sú najčastejšie dôvody a zároveň riešenia tohto problému:
- Zlé tesnenie
Tesnenie môže byť poškodené aj na úplne novej chladničke. Pri kolísaní teploty ho skontrolujte ako prvé. Ak si všimnete akékoľvek poškodenie, tesnenie nechajte čím skôr vymeniť.
- Prepchaná chladnička
V chladničke by ste mali skladovať iba to, čo je naozaj nevyhnutné. Ak chladničku „preťažíte“ príliš veľkým množstvom potravín, bude žrať viac elektriny a ani problémy s kolísaním teploty na seba nenechajú dlho čakať. Základné pravidlo znie, že do chladničky, ale i mrazničky dajte maximálne také množstvo potravín, aké povoľuje výrobca.
- Upchané kondenzačné cievky
Kondenzačné cievky nájdete na zadnej, výnimočne i na spodnej časti chladničky. Keďže sa nachádzajú v „exteriéri“, sú pomerne náchylné na zanesenie prachom a inými nečistotami. Ak teda zistíte, že teplota vo vašej chladničke kolíše, poriadne ich povysávajte alebo vyčistite iným spôsobom.
- Skladovanie teplých pokrmov
Pravdepodobne ste už narazili na tvrdenie, že do chladničky sa nesmie odkladať horúce jedlo. Pravda je taká, že hrniec vriacej polievky vašu chladničku nepokazí, dá jej však poriadne zabrať. No a to sa okrem iného prejaví práve na kolísaní teploty. Takže, varené jedlo do chladničky vložte až vtedy, keď je úplne vychladnuté, maximálne vlažné.
- Chladnička nie je televízor
Dnešné moderné chladničky sú často vybavené dvojitými dverami, pričom tie druhé sú vyrobené zo skla alebo iného priehľadného materiálu. Nie, nejde iba o estetiku. Ak zvyknete chladničku otvoriť a následne do nej, doslova, čumieť polhodiny, nedivte sa, že vám v nej kolíše teplota. Inak povedané, snažte sa chladničku otvárať na čo najkratšiu dobu.
- Nadmerné kolísanie teploty v kuchyni...
Alebo inej miestnosti, kde máte chladničku. Nove modely by s kolísaním teplôt v ich okolí nemali mať problém, pretože majú kvalitnú a hlavne odolnú izoláciu. Iné je to v prípade starých kúskov. Ak ste chladničku zdedili po babičke, zabezpečte jej útočisko bez kolísania teplôt alebo si radšej zaobstarajte novú chladničku.
- Chladnička alias polička
Využívate hornú časť chladničky na odkladanie vecí? Nerobte to, pretože aj takáto drobnosť môže narúšať jej bezproblémový chod. Vrch chladničky by mal byť prázdny a pravidelne čistený od prachu.
- Prepchaná kuchyňa
Dajte si pozor aj na to, aby ste tento spotrebič zbytočne neobstavali nábytkom. Okolo každej chladničky by malo ostať minimálne 20 cm voľného miesta z bočných a aspoň 10 cm zo zadnej strany.
Pozor na vlhkosť v chladničke
Keď vyriešite problém s kolísaním teploty a budete mať presné údaje o tom, koľko stupňov Celzia je vo vašej chladničke v skutočnosti, môžete prejsť k ďalšiemu bodu, zníženiu alebo zvýšeniu vlhkosti, ktorá ma na skladovanie potravín taktiež výrazný vplyv. Vo všeobecnosti je za lepšiu alternatívu pokladané to, keď je vlhkosť v chladničke nižšia, nedá sa však povedať presne, aká vlhkosť je ideálna. Závisí to totiž od konkrétnych potravín.
Na vlhkosť je najcitlivejšia zelenina a ovocie. Syrom, mäsu či vajíčkam je to, viac-menej, jedno. Ak by ste im však chceli dopriať extra luxus, tak obľubujú cca 95 % relatívnu vlhkosť vzduchu.
Zelenina a ovocie vhodné na skladovanie pri nižšej vlhkosti vzduchu:
- marhule
- Jablká
- melóny
- broskyne
- kivi
- tekvica
- cibuľa a cesnak
- a všetko ďalšie ovocie i tie druhy zeleniny, ktoré majú tendenciu hniť
Zelenina a ovocie vhodné na skladovanie pri vyššej vlhkosti vzduchu:
- brokolica
- uhorky
- špargľa
- karfiol
- zelená cibuľka
- listová a hlúbová zelenina
- zeler a všetka ostatná koreňová zelenina
- bôb
- kaleráb
- pór
- mladá tekvica
- paprika
Čo spôsobuje nadmernú vlhkosť v chladničke a ako ju regulovať
Relatívna vlhkosť vzduchu je veľmi špecifickou témou, pretože na ňu vplýva mnoho faktorov. V prípade chladničiek ide najmä o teplotu. Napríklad pri teplote 1,5 °C a 50 % vlhkosti hovoríme skôr o suchom prostredí, pri teplote okolo 21 °C a 50 % vlhkosti už o výrazne vlhkom prostredí. Pri chladničkách sa však môžete odpichnúť od týchto údajov:
- 0 – 4,5 °C a 65 % relatívna vlhkosť vzduchu = suchý vzduch
- 0 – 4,5 °C a 95 % relatívna vlhkosť vzduchu = vlhký vzduch
Ako sme si povedali vyššie, neexistuje ideálna vlhkosť, na druhej strane sa dá takmer s istotou povedať, že v prípade chladničiek budete bojovať skôr s nadmernou relatívnou vlhkosťou vzduchu. Toto sú najčastejšie dôvody, prečo je to tak.
- Kolísanie teploty (ako odstrániť tento problém, sme si povedali vyššie)
- Poškodené/chybné tesnenie
- Upchané vetracie otvory alebo odtoky v chladničke
- Námraza v chladničke (môže spôsobovať aj upchávanie otvorov a odtokov)
- Obsah chladničky – všetky tekuté potraviny (polievka, omáčka atď.), ale i ovocie a zelenina zvyšujú vlhkosť vzduchu, preto ich skladujte v uzatvorených nádobách či hrncoch
- Teplé potraviny – z teplej polievky, ale i „tuhých“ pokrmov sa pri rýchlom schladení, teda vložení do chladničky, odparí obrovské množstvo vody
- Časté otváranie dverí na chladničke alebo ich otváranie na dlhú dobu
Pozor na to, kde chladí chladnička najviac
S nastavením správnej teploty a skladovaním potravín súvisí ešte jedna vec, a to, kde chladí chladnička najviac. Odpoveď znie, v spodnej časti. Ak by ste chceli skladovanie potravín priviesť do dokonalosti, keďže niektoré z nich obľubujú nižšiu alebo naopak vyššiu teplotu, mali by ste si zaobstarať chladničku s oddelenými zónami, so samostatne regulovateľnou teplotou. S uskladnením potravín sa však môžete „pohrať“ aj v klasickej chladničke bez oddelených zón. Stačí vedieť, v ktorých častiach chladí najviac a v ktorých najmenej. Najčastejšie je to takto:
- Spodná časť (hlavne spodné zásuvky a 1. polička) – najnižšia teplota: vhodné na skladovanie surového mäso, spracovaných mäsových výrobkov, zeleniny a ovocia podľa druhu
- 2. až predposledná polička – stredná teplota: vhodné na skladovanie mliečnych výrobkov, sladkostí, vareného/hotového jedla, niektorých nápojov (napr. pivo), vajíčok
- Vrchná časť chladničky + priehradky v dverách – najvyššia teplota: vhodné na skladovanie konzerv, pečiva, vajíčok, niektorých nápojov (napr. víno)
Ako skladovať potraviny v chladničke podľa teploty
Pre tých, ktorí sa rozhodli ponoriť do problematiky skladovania zásob v chladničke hlbšie, sme si pripravili prehľad ideálnych teplôt pre konkrétne potraviny. V nasledujúcich riadkoch nájdete aj tipy, pomocou ktorých môžete predĺžiť ich trvanlivosť a zlepšiť ich chuť a zoznam potravín, ktoré by ste v chladničke nemali skladovať vôbec.
Mliečne výrobky
Ideálna teplota na skladovanie mliečnych výrobkov sa pohybuje v rozmedzí od 2 do 4 °C. Preto by ste ich mali skladovať v spodných alebo stredných častiach chladničky. Nasledujúce tipy im predĺžia záruku, ale najmä zachovajú lepšiu chuť aj vzhľad.
- Mliečne výrobky neskladujte v tesnej blízkosti zeleniny a ovocia
- Priestor, v ktorom skladujete mliečne výrobky, by ste mali čistiť častejšie
- Tzv. mliečny tuk má tendenciu absorbovať pachy z okolia, mliečne výrobky preto skladujte oddelene (napr. v zásuvke) alebo v uzatvorenom obale
Surové mäso
Skladovanie surového mäsa je trošku komplikovanejšie. O ideálnej teplote rozhoduje konkrétny druh mäsa, ale i prítomnosť kostí či veľkosť daného kúska. Rovnako dôležitý je spôsob jeho skladovania. Všeobecné pravidlo znie, že akékoľvek surové mäso vrátane morských plodov a rýb je nutné skladovať vždy v spodnej časti chladničky a vždy pod varenými pokrmami.
Väčšie kusy mäsa (okrem morských plodov):
- Ideálna teplota na skladovanie je 0 – 3 °C, za kritický bod sa dajú označiť 4 °C
- Väčšie kusy mäsa vždy vybaľte z plastovej fólie či vrecúška, musí okolo nich cirkulovať vzduch – úplne ideálne je, keď mäso pri skladovaní v chladničke visí
- Z rovnakého dôvodu ho neskladujte v zásuvkách v spodnej časti chladničky ani v uzavretých nádobách
- Pod väčšie kusy mäsa vložte papierovú utierku alebo iný sací materiál, najviac baktérií sa totiž množí práve vo vytečenej „šťave“
- Vykostené kusy mäsa by ste nemali skladovať dlhšie ako 3 dni
Menšie kúsky (napr. steaky, kotlety, mleté mäso):
- Skladujte ich pri teplote 2 až 4 °C
- Menšie kúsky mäsa skladujte prikryté na plastovej alebo nerezovej tácke
- Maximálna doba skladovania naporciovaného mäsa by nemala prekročiť 2 dni
- Ak si kúpite veľký kus mäsa, ktorý narežete, mali by ste ho skonzumovať v deň porciovania
Kuracie mäso
- Hydina by sa mala aj v chladničke skladovať „naložená“ v ľade
- Teplota: 0 – 4 °C
- Max. doba skladovania: 3 dni
Bravčové mäso
- Teplota: od -1 do +4 °C
- Max. doba skladovania: 3 dni
Hovädzie mäso
- Teplota: 0 – 4 °C
- Max. doba skladovania: do 3 týždňov
- Vyzreté hovädzie mäso pri mokrom zrení: 1,5 °C – 16 týždňov
Jahňacie mäso
- Teplota: 0 – 4 °C
- Max. doba skladovania: do 2 týždňov
Morské plody:
- Morské plody skladujte uzatvorené a podobne ako kuracie mäso „naložené“ v ľade
- Teplota: od -1 do +2 °C
- Max. doba skladovania: 2 dni
Ovocie a zelenina
Ovocie a zelenina majú spomedzi všetkých potravín asi tie najnáročnejšie a najmä najindividuálnejšie požiadavky na skladovanie. Rozdielna je najmä doba a vhodná relatívna vlhkosť vzduchu. Pokúsime sa vám to však zhrnúť aspoň približne.
Teplota 0 – 1 °C:
- karfiol, brokolica
- cvikla, zeler, mrkva, petržlen, paštrnák, chren, reďkovka
- zimný šalát, čínska kapusta, mangold, šalátová čakanka
- kaleráb, ružičkový kel, pór
- neskoré odrody klasickej kapusty, mladá kapusta
- sladká kukurica, huby
- marhule, jahody
Teplota 0 – 2 °C:
- špargľa, zelený hrášok, uhorky, fazuľa a akákoľvek nakrájaná zelenina
- maliny, ríbezle, čučoriedky, čerešne, hrozno, kivi, broskyne, hurmikaki, slivky a akékoľvek nakrájané ovocie
Potraviny, ktoré do chladničky nepatria
- Zemiaky: V chladničke môžu zosladnúť, pri príliš vysokej teplote zas naklíčiť, preto ich skladujte pri teplote okolo 8 °C (napr. pivnica, balkón)
- Tekvica: Stačí ju nechať na chladnejšom a dobre vetranom mieste, dajte si pozor, aby na ňu nesvietilo slnko, v chladničke sa jej však nič zlé nestane
- Avokádo: Pri avokáde je problémom skôr to, že je nedozreté, preto skutočne nemusí zaberať miesto v chladničke
- Banány: V chladničke veľmi rýchlo sčernejú, teplota vhodná na ich skladovanie je 10 – 15 °C
- Hrušky a jablká: V chladničke môžu, ale nemusia byť, ideálna skladovacia teplota je 12 °C
- Papriky: Aj ony potrebujú iba mierny chlad a dobré vetranie, v chladničke nedokáže dozrieť a strácajú svoju prirodzenú chuť
- Paradajky: V chladničke veľmi rýchlo zmäknú alebo takzvane zmúčnejú, navyše strácajú svoju typickú arómu a s ňou i chuť
- Cesnak a cibuľa: V chladničke zmäknú, stratia svoju typickú chuť a navyše od nich môžu napáchnuť ostatné potraviny, cesnak a cibuľu preto skladujte voľne na poličke
- Citrusy: Čerstvé vydržia dlhú dobu aj mimo chladničky, na druhej strane, ak ich do nej vložíte, nič hrozné sa nestane, dajte si však pozor, aby okolo nich prúdil vzduch
- Vajíčka: Ak sú vajíčka čerstvé, naozaj nemusia byť v chladničke a pri plnom zdraví vydržia až niekoľko týždňov (potvrdzujem to aj z vlastnej skúsenosti), avšak, istota je guľomet, preto radšej neriskujte, a to najmä v teplejšom období roka
Pulbikované dňa: 17.12.2020
Obľúbené produkty
Zobraziť kategóriu:
Pridať komentár