Najlepšie fondue sady 2024 – recenzie, test, porovnanie
Obsah článku: + Zobraziť obsah článku
- Najlepšie fondue sady
- Fondue sady – recenzie
- Banquet fondue na čokoládu Onion
- Orion Fondue liatina
- Čo je to fondue a prečo premýšľať nad jeho kúpou
- Charakteristika fondue ako pokrmu
- Čo obsahuje fondue sada
- Typy fondue hrncov
- Typy fondue ohrevu
- Elektrické fondue sety
- Fondue sety s palivovým horákom
- Fondue so sviečkou
- Fondue vidličky
- Ako vybrať fondue set podľa spôsobu využitia
- Cena fondue setov
- Ako sa pripravuje fondue zo syra
- Recept na čokoládové fondue
- Recept na mäsové fondue
- Recept na sedliacke fondue
- Najčastejšie otázky a odpovede (FAQ)
- Severin FO 2400
- Mäser Fondue set pre 6 osôb
- Tescoma čokoládové fondue Gustito
Fondue nie je vhodným pokrmom na nedeľný obed pre celú rodinu, nie je určené na každodennú konzumáciu a jeho príprava si vyžaduje trochu prplania, času aj miesta. Prečo teda vyhadzovať peniaze za takýto na pohľad „high class“ kuchynský spotrebič?
V nasledujúcich riadkoch sa vám pokúsime všetko vysvetliť a navyše i poradiť, ako vybrať ten najlepší fondue set.
Najlepšie fondue sady
Názov | Hodnotenie | Detail |
---|---|---|
Lamart Carne LT7007 ✔ ZLATÁ STREDNÁ CESTA | Zobraziť produkt | |
Tescoma Delicia ✔ DOBRÉ RECENZIE | Zobraziť produkt | |
Klarstein Holsten ✔ VÝPREDAJ | Zobraziť produkt | |
Russell Hobbs Fiesta ✔ NÁŠ TIP | Zobraziť produkt | |
Kela Natura ✔ VÍŤAZ TESTU | Zobraziť produkt |
Fondue sady – recenzie
Veríme, že sme vás dostatočne navnadili na kúpu fondue setu. Ak je tomu tak, pokúsime sa vám pomôcť ešte viac, a to našimi recenziami na populárne produkty vhodné pre menšie aj väčšie rodiny, zamilovancov či milovníkov párty života.
Čo je to fondue a prečo premýšľať nad jeho kúpou
Fondue označuje pokrm, no i spôsob jeho prípravy a podávania. Ide o syrovú omáčku, do ktorej sa namáča chlieb, poprípade iné suroviny, a ktorú nevaríte vopred, ale priamo počas stolovania. Príprava prebieha práve vo fondue setoch, v ktorých sa syr roztopí a následne roztopený i ostáva.
Podstatou fondue teda nie je rýchle nasýtenie čo najväčšieho počtu ľudí. Je to o atmosfére. Pri fondue sa stretne celá rodina, pričom nie je možné, aby každý z jej členov sedel v inej miestnosti. Na rodinných oslavách ide o veľmi príjemné spestrenie „obedového“ programu, na párty zas o originálny štýlový doplnok, no a ak chcete zažiť romantiku ako z filmu, fondue je eso v rukáve. To je iba zopár dôvodov, prečo sa oplatí vlastniť fondue set.
Charakteristika fondue ako pokrmu
Slovíčko fondue v mnohých evokuje Francúzsko. Tento pokrm však podľa oficiálnych údajov vznikol vo Švajčiarsku. Bol vymyslený v období okolo 18. stor. v kantóne Neuchâtel, ktorý skutočne hraničí s Francúzskom, takže jeho pôvod je vlastne niekde na pol ceste. I keď dnes na fondue pozeráme ako na zábavku, ktorá nie je nevyhnutnosťou, pôvodne išlo práve o nevyhnutné jedlo chudobných sedliakov.
Švajčiarsko patrí k popredným výrobcom syrov. Na konte má viac ako 400 druhov. Preto je logické, že práve syr nechýbal ani v tých najchudobnejších rodinách. Keď prišla dlhá zima a v špajze neostalo nič okrem dobre vyzretých bochníkov, vína a suchého chleba. No a nejako takto vzniklo s najväčšou pravdepodobnosťou syrové fondue.
Čo obsahuje fondue sada
Základ fondue sady tvorí hrniec, stojan, ohrevné teleso a dlhé vidličky. Pomerne bežne obsahuje tiež rôzne doplnky ako mištičky či podstavec, ktorý ochráni stôl pred teplom a kvapkajúcim syrom. Praktická je tiež pokrývka – ochrana pred prskaním. Niektoré modely majú i špeciálny tvar so zarážkami, do ktorých môžete pohodlne odložiť vidličky.
Typy fondue hrncov
Pri výbere fondue hrncov je najdôležitejší materiál a ich veľkosť. Tvar majú v zásade okrúhly, výnimočne hranatý. Menšie hrnce mávajú priemer cca 11 a výšku 7 cm. Priemer tých väčších sa pohybuje okolo 16 – 18 cm a ich výška zväčša nepresahuje 10 cm. O skutočnej veľkosti hrnca vám však napovie viac jeho objem. Kúsky menšie ako liter sú vhodné pre 4, max. 6 osôb a tie liter + pre 8 a viac osôb.
Keramické fondue hrnce
Keramické hrnce sú vhodné zásadne na prípravu dezertných fondue (čokoládové, karamelové) a môžu byť skombinované len so sviečkou, pretože tento materiál neznesie vyššie teploty. Nenechajte sa pomýliť označením „žiaruvzdorný porcelán“. Akákoľvek keramika, ktorú budete nahrievať sviečkou, musí byť žiaruvzdorná. Ak by ste tento údaj pri nákupe nikde nenašli, pre istotu sa informujte priamo u predajcu. Nevýhodou týchto hrncov je riziko ich rozbitia, výhodou zas jednoduchá údržba (väčšina sa dá umývať v umývačke riadu).
Nerezové fondue hrnce
Nerezové hrnce sú veľmi jednoduché na údržbu – dajú sa umývať ručne, zväčša aj v umývačke a nie sú náchylné na pripálenie syra alebo iných pokrmov. Môžete ich nahriať na vysokú teplotu, a ak ide o skutočne kvalitnú nerezovú oceľ, tak majú i dostatočne dlhú životnosť. Pri kúpe si všimnite hlavne hrúbku stien. Príliš tenká nerezová oceľ nemusí dostatočne udržiavať teplotu.
Smaltované fondue hrnce
Smaltované hrnce majú podobné vlastnosti ako tie nerezové. Rozdiel spočíva najmä v menšej odolnosti voči poškodeniu. Smalt sa môže časom začať lúpať. Z hľadiska údržby je vhodné používať neagresívne čistiace prostriedky a jemné hubky (určite nie drôtenky). Väčšinu smaltovaných hrncov môžete umývať aj v umývačke riadu. Mínusom tohto materiálu je taktiež jeho náchylnosť na pripálenie jedla a následne i celkom komplikované čistenie.
Liatinové fondue hrnce
Liatinové hrnce majú priam neuveriteľne dlhú životnosť, odolajú aj tým najvyšším teplotám a sú odolné voči poškriabaniu. Bez obáv v nich môžete šibrinkovať kovovými vidličkami aj iným kovovým kuchynským náčiním. Bohužiaľ, majú o čosi viac nevýhod, ktorými sa vás však od ich kúpy nesnažíme ani náhodou odradiť.
Prvým, no zároveň i veľmi malým mínusom je dlhšie nahrievanie. O čosi väčším problémom je precitlivenosť na náhlu zmenu teploty. Pri tej môže liatina, v horšom prípade, prasknúť, v tom lepšom popraská iba jej štruktúra, čo sa prejaví na skrátenej životnosti a prípadnom pripaľovaní jedla. Liatinové hrnce sa preto odporúča vždy vopred nahriať, napríklad v rúre.
Asi najväčším strašiakom pri akomkoľvek liatinovom riade je jeho údržba. Liatina je vysoko porézny materiál, ktorý je náchylný na koróziu. Hrniec preto nesmiete umývať v umývačke riadu, zakázané je taktiež používanie akýchkoľvek čistiacich prípravkov a drsných hubiek alebo drôteniek. Vhodná je iba teplá voda a veľmi jemná kefka, čo je v prípade priškvareného syra celkom veľká výzva.
Kamenné fondue hrnce
Kameň je prírodný a skutočne odolný materiál, ktorý má veľmi málo mínusov. Má dlhú životnosť, je jednoduchý na údržbu (kamenné hrnce sa väčšinou dajú umývať aj v umývačke) a odolný voči poškriabaniu, odoláva vysokým teplotám a teplotu udržiava hodiny. Problémom môže byť podstatne dlhší čas nahrievania a tiež boj s prilepeným syrom, čo neplatí o hrncoch s nepriľnavou povrchovou úpravou.
Typy fondue ohrevu
Na to, aby ste v hrnci roztopili syr alebo inú ingredienciu, ho musíte nahriať, na čo slúži ohrev, ktorý môže mať rôzne podoby. Na výber máte fondue elektrické, plynové a liehové. Niektoré sa plnia špeciálnym gélom alebo fungujú na sviečku. Pri výbere je rozhodujúce vaše pohodlie a tiež teplota, ktorú daný typ ohrevu dosiahne.
Elektrické fondue sety
Elektrické fondue sety sa stali hitom až v posledných rokoch. Nedá sa im uprieť, že celú prípravu aj priebeh stolovania podstatne urýchlia a uľahčia. Elektrické fondue fungujú veľmi jednoducho, hrniec položíte priamo na elektrický stojan, ten pripojíte do elektrickej zásuvky, zapnete a môžete ísť na to. Ich spotreba sa väčšinou pohybuje okolo 800 W. Nepísaným pravidlom je aj prítomnosť termostatu, ktorý celkom podstatne šetrí elektrinu.
Hlavným mínusom tohto riešenia je vyššia cena (v porovnaní s neelektrickými). Ak sa už teda rozhodnete zainvestovať do pohodlia, venujte pozornosť jednotlivým parametrom. Medzi tie patrí možnosť regulácie teploty (musí sa dať nastaviť) a dĺžka prívodného kábla, ktorý musí byť dostatočne dlhý. Dôležitá je taktiež úprava elektrickej časti setu. Musí byť odolná voči teplu a prehriatiu, ideálne vybavená termostatom.
Fondue sety s palivovým horákom
Fondue sety s palivovým horákom, ktoré sú najbežnejším typom, sa plnia liehom, plynom, gélom či takzvaným trhacím palivom (tuhý modrý gél). Celkom bežne natrafíte aj na kombinované horáky, ktoré je možné naplniť liehom aj gélom. Dokážu „vyrobiť“ skutočne vysokú teplotu, ktorá je vhodná na topenie syra, rozpálenie oleja alebo vývaru. Naopak, príprava čokoládového fondue by v nich možná nebola.
Výhodou horákových fondue setov je, že nie ste obmedzení rozmiestnením elektrických zásuviek ani káblom, navyše ich môžete používať aj na miestach bez el. prípojky. Na kvalitnom horáku môžete teplotu regulovať, a to zväčšovaním alebo zmenšovaním otvorov na jeho vrchnej časti. Na tento účel slúži najčastejšie kovová klapka. Ak by ste narazili na horák bez tejto možnosti, radšej sa poobzerajte po inom modeli. Pri výbere si ďalej všimnite typ hrnca, ktorý musí odolať vysokým teplotám. Ideálna je liatina, smalt, nerez, meď a kameň.
Výber najlepšieho fondue paliva
Výber paliva je obmedzený tým, čo povoľuje výrobca. Preto nikdy neexperimentujte a nelejte lieh tam, kde by sa mal používať gél. Každé z palív má svoje špecifické vlastnosti, na ktoré je potrebné myslieť ešte pred nákupom fondue setu.
- Plyn: Dosahuje vysokú teplotu a horí dostatočne dlho.
- Lieh: Stretnete sa s ním aj pod názvami bio alkohol a etanol. Spomedzi všetkých palív rozohreje hrniec najrýchlejšie a najsilnejšie, na druhej strane prehorí rýchlejšie. Pri plnení liehového horáka musíte dodržiavať prísne bezpečnostné opatrenia – nikdy neplňte ešte horúci horák a lieh lejte zásadne po rysku, nikdy nie nad ňu.
- Tuhý a tekutý gél: Je vo všetkých smeroch podobný liehu, dá sa však označiť za podstatne bezpečnejší. Jeho výhodou je pomalé horenie, čo znamená, že je ideálny na dlhšie udržiavanie teploty. Na jedno naplnenie horáka s tuhým gélom vydrží horieť v priemere až 90 minút.
Fondue so sviečkou
Sety so sviečkou sú vhodné len na prípravu čokoládového, karamelového alebo iného dezertného fondue. Syr, olej alebo vývar by sa v nich nedokázali roztopiť. Čo si všímať pri výbere? Veľa toho nie je. Hrniec musí byť keramický, pretože plameň zo sviečky dostatočne nerozohreje liatinu ani kameň. Priestor na umiestnenie sviečky by mal byť chránený minimálne z 2, ideálne až z 3 strán a je dobré, ak ju doň môžete pohodlne vložiť.
Fondue vidličky
Najdôležitejšou časťou príslušenstva sú vidličky na napichnutie chleba alebo inej pochutiny a následné namáčanie do fondue. V prvom rade si všimnite ich dĺžku, ktorá by nemala byť menšia ako 18 cm. Spodná – napichovacia časť je vyrobená vždy z kovu, poprípade nerezovej ocele.
Na vrchnej časti vidličiek by sa mala za každých okolností nachádzať rukoväť. Celokovové vidličky sú veľmi nepraktické až nebezpečné. Nahrejú sa, takže sa na nich veľmi ľahko popálite. Pri rukoväti si všimnite, z akého je materiálu:
- Plastová rukoväť: Stretnete sa s ňou pri najlacnejších fondue setoch. Plast je jednoduchý na údržbu, má však krátku životnosť.
- Drevená rukoväť: Je pohodlná a prirodzene protišmyková. Údržba nie je nijako náročná. Drevo však môže časom strácať svoje pôvodné vlastnosti. Vidličky s drevenou rukoväťou i napriek tomu považujeme za asi najlepšiu alternatívu.
- Keramická rukoväť: Keramiku môžete umývať v umývačke riadu, vyzerá pekne, nenahrieva sa, rukoväť však môžete celkom jednoducho rozbiť.
Ako vybrať fondue set podľa spôsobu využitia
Keďže existuje viacero druhov fondue, logicky existuje aj viacero typov setov. Niektoré z nich nájdete pod presným označením, napr. čokoládové fondue, iné musíte vyberať podľa jednotlivých parametrov, ako je rýchlosť nahriatia hrnca, udržiavanie teploty alebo odolnosť daného materiálu.
Syrové fondue
Na prípravu syrového fondue potrebujete hrniec odolný voči vysokým teplotám, ktorý sa nahrieva rovnomerne a teplotu udrží počas dlhšej doby. Ideálne sú nerezové a smaltované hrnce. Nič nepokazíte ani tými liatinovými a kamennými, z ktorých však môže byť ťažšie odstrániť prilepený syr. Na syrové fondue potrebujete set elektrický alebo ten s horákom. Z palív je vhodný lieh aj plyn, najlepšie vám však poslúži tuhý gél s dlhou dobou horenia, keďže syr nesmie vychladnúť ani na pár minút.
Čokoládové fondue
Čokoládové fondue, ktoré nájdete aj pod označením dezertné, je spravidla keramické alebo porcelánové, menšie a plytšie. Vhodné sú tiež hrnce kamenné alebo tie z tvrdeného skla, na ktoré však v našich končinách narazíte iba výnimočne. Ako sme si povedali, zdrojom tepla je vždy sviečka, prípadne elektrina.
Nenechajte sa pomýliť, že ohrev pomocou horáka nemôže vášmu chocco fondue uškodiť. Práve naopak. Bod topenia čokolády je v porovnaní so syrom o niečo nižší, preto ju môžete veľmi ľahko spáliť.
- Tmavá – horká čokoláda: 45 – 48 °C
- Mliečna čokoláda: 40 – 45 °C
- Biela čokoláda: 40 – 46 °C
Mäsové fondue
Sety na fondue mäsové či rybacie by mali mať menší otvor, ktorý zabráni prskaniu oleja alebo vývaru. Hrniec musí byť odolný, keďže pokrm v ňom nebude iba ohrievaný, ale priebežne varený či fritovaný. Z materiálov je vhodná nerezová oceľ, kameň, liatina a meď. Najlepším palivom je lieh alebo tekutý gél, ktoré horia najrýchlejšie a dokážu vytvoriť najvyššiu teplotu. Podobne vhodná je, samozrejme, i elektrina.
Cena fondue setov
Cena fondue setov sa začína na cca 20 a končí na 200 eurách. Lacnejšie modely bývajú menšie (max. pre 4 osoby) a obsahujú i menej príslušenstva. Tie drahšie zvyknú byť určené pre viac osôb, cena sa však, samozrejme, môže odraziť aj na kvalite. Čím drahší set, tým kvalitnejší materiál a dlhšia životnosť. K drahším fondue setom patria nepochybne tie elektrické a s fontánou, no taktiež rôzne dizajnové vychytávky pre labužníkov.
Ako sa pripravuje fondue zo syra
Tak ako pri kapustnici alebo guľáši neexistuje jeden správny a pôvodný recept, neexistuje jeden recept na syrové fondue. Základom je použitie minimálne 2 druhov vhodných a kvalitných syrov, ku ktorým sa dostaneme o pár riadkov nižšie. Ak chcete docieliť čo najintenzívnejšiu chuť, použite určite až 3 rôzne druhy. Ďalšími základnými ingredienciami sú hladká múka a suché biele víno.
Pri príprave dbajte na techniku krájania syra. Musí byť nakrájaný na drobné a čo najrovnomernejšie kocky alebo nastrúhaný na hrubšej strane strúhadla. Dôležitý je tiež pomer, na 600 g syra použite cca 200 ml bieleho vína a 1 PL múky. Okrem základných ingrediencií môžete experimentovať s rôznymi koreniami (čierne, muškátový orech, červená paprika, rasca atď.), bylinkami (čerstvé aj sušené), paradajkami, špenátom alebo inou zeleninou. Pri príprave nezabudnite na priebežné miešanie. Fondue sa konzumuje s opraženými kúskami chleba (ideálne na spôsob krutónov).
Ako vybrať fondue syr
Na svete existuje 8 až 10 základných druhov syrov, ktoré však majú akési podkategórie, no a tých existujú tisícky. Napríklad len takí Francúzi si na svoje konto pripisujú viac ako 400 pôvodných syrov. Vybrať vhodný „model“ na prípravu fondue, sa preto javí ako celkom komplikovaná úloha. Bohužiaľ, naozaj to nie je hračka.
Za vhodné syry na fondue sú považované všetky druhy s nízkym bodom topenia, pevnou štruktúrou a krémovou alebo maslovou konzistenciou, ktoré sa radia medzi takzvané vysokohorské syry. Medzi tie patrí napríklad švajčiarsky Gruyére a anglický Cheddar, ale napríklad i taká Gouda a Ementál.
Môžete siahnuť tiež po francúzsko-švajčiarskom Comte cheese alebo čisto švajčiarskom Fontina syre. Ak by ste aj siahli po niečom inom, pamätajte, že obsah tuku v sušine musí byť minimálne 45 %, avšak čím viac, tým lepšie. Určite zabudnite na Slovákmi extrémne obľúbený 30 % Eidam.
Recept na čokoládové fondue
Základom čokoládového fondue je čokoláda. Môžete použiť bielu, mliečnu aj horkú. Na 2 tabuľky budete potrebovať 6 lyžíc kondenzovaného mlieka a 3 lyžice inej tekutiny. Môžete siahnuť po ovocných šťavách, likéroch alebo vínach. Do čokolády je možné pridať čokoľvek. Drvené orechy, chilli či piškóty. Na namáčanie slúži akéhokoľvek čerstvé ovocie.
Recept na mäsové fondue
Mäsové fondue je novinkou, avšak veľmi populárnou. Touto metódou si môžete pripraviť akýkoľvek druh mäsa, a to vrátane toho rybieho (aj morské plody). Prvou možnosťou je fondue hrniec naplniť vývarom a nechať v ňom variť mäsové kocky. Druhou alternatívou je fritované mäsové fondue. Hrniec naplníte olejom, ten necháte čo najviac rozohriať a ochutené surové kocky mäsa si na vidličke opečie každý z konzumentov sám.
Recept na sedliacke fondue
Sedliacke fondue je alternatívou pre tých, ktorí nemajú fondue set. Podobne ako v predošlých prípadoch existuje mnoho rôznych receptov. Toto je jeden z nich.
Zoznam ingrediencií:
- 1 tavený syr v črievku – drahšou, no i chutnejšou voľbou sú krémové syry ako Mascarpone alebo Riccota
- 1 kyslá smotana
- 2 menšie bochníčky chleba
- 100 g slaniny
- 1 čerstvú červenú papriku
- 1 väčšiu šalotku
- Soľ
- Čierne korenie
- 2 PL olivového oleja
- Čerstvé bylinky na dochutenie – odporúčame vám použiť bazalku, tymian, majoránku alebo ich zmes
Postup na sedliacke fondue
- Odrežte vrch z bochníkov a tie vydlabte (budú slúžiť ako náhrada fondue hrnca)
- Bochníky dajte zapiecť do rúry
- Šalotku, papriku a slaninu nakrájajte na malé kocky
- Všetko opražte na panvici – začnite slaninkou a šalotkou, papriku pridajte až nakoniec
- V miske zmiešajte smotanu so syrom a všetko premiešajte s opraženými surovinami
- Zmes dochuťte soľou, korením, bylinkami a naplňte ňou bochník
Najčastejšie otázky a odpovede (FAQ)
Teraz už viete o fondue setoch aj o tomto netradičnom pokrme skutočne všetko. Na záver sme si pre vás pripravili ešte niekoľko odpovedí na niekoľko častých otázok.
Je fondue zdravý pokrm?
Ako vyčistiť prilepený syr na fondue hrnci?
Ako sa starať o fondue set?
Staršie modely, ktoré už nie sú dostupné
Dátum poslednej aktualizácie: 22.07.2024
Komentáre Pridať komentár
Posledné články
Značka Remington: Dokonalá starostlivosť o vaše vlasy
Vlasy sú mnohými považované za korunu krásy a preto by ste im mali venovať náležitú starostlivosť. Či už túžite po rovných... Prečítať článok
Sortiment murovacích mált Ytong je šitý na mieru materiálu aj účelu murovania
Okrem murovacej malty Ytong ponúka spoločnosť Xella na murovanie pórobetónových stien a priečok tiež zakladaciu... Prečítať článok
Kotly na biomasu zaistia moderné, ekologické a výhodné vykurovanie
Drevo nie je jediné palivo, ktoré ponúka cenovo prijateľný spôsob vykurovania. Jednoduchšiu a komfortnejšiu obsluhu zaisťujú... Prečítať článok
Ako vybrať tapety na stenu, ktoré sa budú vynímať v každom interiéri?
Rozmýšľate nad tým, že si vymaľujete steny vo vašej domácnosti, aby ste trochu zmenili jej charakter? Na to, aby ste vášmu... Prečítať článok
SEVERIN fondue FO 2471 je až pre osem osôb. Páči sa mi vyberateľný nerezový hrniec aj prídavný tanier na palacinky. Plusom je možnosť použiť slané aj sladké varianty, takže na svoje si príde každý. V balení bolo aj osem farebne označených vidličiek. Výkon prístroja je dostatočný a objem 1,4 litra je tiež fajn. Môžem odporučiť.
Máme radosť z produktu Lamart Carne. Má pekný dizajn, spĺňa požiadavky, na ktoré je určený a cena je priaznivá, ak to porovnám s inými podobnými výrobkami. Obsluha je jednoduchá. Nič negatívne som neobjavila.
Nedávno som si kúpila Tescoma Delícia a som spokojná. Dokáže rýchlo rozpustiť čokoládu a zdobenie je pohodlné. Môžem ho len odporučiť, pretože funguje skvele. Na priložených vidličkách drží ovocie veľmi dobre a praktické je aj viečko, vďaka ktorému môžem v prípade potreby uložiť zvyšok čokolády do chladničky. Čokoláda však zostáva len málokedy. :-) Do čokolády si zvykneme namáčať rôzne ovocie, napríklad banány, jahody, ananás a podobne a všetko chutí perfektne. Pre našu rodinku je to super vecička, na ktorú nedám dopustiť. Čokoláda je rozpustená na optimálnu teplotu. Nádoba nie je zbytočne veľká a čokoláda sa celkom rýchle rozohreje. Je to vhodné nielen pri fondue alebo tiež pri pečení. Prístroj sa veľmi dobre čistí. Odporúčam každému, kto má rád čokoládové pochutiny. Naše deti sú z nich nadšené. :-)