Najlepšie elektrické panvice (remosky) 2024 – recenzie, test, porovnanie, skúsenosti
Obsah článku: + Zobraziť obsah článku
Možno aj vy ste kedysi mali doma tzv. remosku. Išlo o elektrický hrniec s mohutnou kovovou pokrievkou, ktorá bola vybavená ohrievacím telesom. Remoska je pôvodný obchodný názov tohto el. hrnca, týmto slovom však mnohí ľudia označujú všetky elektrické hrnce, pekáče, resp. panvice.
Poradíme vám, ako si takéto zariadenie vybrať a predstavíme vám najobľúbenejšie modely.
Najlepšie remosky
Názov
Hodnotenie
Detail
Remoska P31/01 ✔ DOBRÉ RECENZIE Zobraziť produkt Tristar PZ-2964 ✔ ĽUDOVÁ VOĽBA Zobraziť produkt Remoska Prima P32 F ✔ VÍŤAZ TESTU Zobraziť produkt Remoska Tria ✔ PRE NÁROČNÝCH Zobraziť produkt Eta Pečenka ✔ NÁŠ TIP Zobraziť produkt
Elektrické panvice – recenzie
Remoska bola pred pár rokmi povinnou výbavou každej kuchyne, v súčasnosti jej čaro znovuobjavuje množstvo ľudí. Okrem českého výrobcu sa výrobe elektrických panvíc venujú aj spoločnosti ETA či Tristar. Ktorý model vás zaujal najviac?
Má iba výhody?
Asi najväčšou výhodou elektrických panvíc je ich úspornosť. Keďže majú omnoho menší objem ako rúry na pečenie, postačí im na dosiahnutie potrebnej teploty omnoho nižší výkon.
Ich ďalšou výhodou je mobilita – sú pomerne ľahké a môžete ich jednoducho vziať so sebou na chatu či záhradu (samozrejme, potrebujete el. energiu).
Na elektrické panvice nemusíte použiť žiadne špeciálne recepty. Sú viacúčelové, v mnohých z nich môžete pokrmy variť, dusiť, piecť, zapekať či dokonca vyprážať. Elektrická panvica je dobrá aj na palacinky. Samozrejme, závisí to od parametrov konkrétneho modelu.
Nevýhodou týchto zariadení je ich nízky objem. Predsa len sú omnoho menšie ako rúry, takže ak pripravujete nedeľný obed pre veľkú rodinu, možno vám el. panvica nebude stačiť.
Základom je výhrevná plocha
Podľa účelu a obľúbených pokrmov by ste mali vyberať tvar a rozmery výhrevnej plochy. El. panvice výrobcovia ponúkajú v niekoľkých tvaroch:
- Okrúhly – hodí sa na pokrmy, ktoré potrebujete často miešať. Môže ísť napr. o polievky, rôzne mäsové ragú, ale napr. aj marmelády či pretlaky.
- Oválny – majú ideálny tvar na pečenie celých kurčiat či inej hydiny.
- Hranatý – sú vhodné na prípravu koláčov, rôznych zapekaných pokrmov (napr. cestoviny, zelenina) či dusenie mäsa alebo vyprážanie.
Čo sa týka rozmerov, minimum na prípravu obeda pre štvorčlennú rodinu je priemer okolo 30 cm, v tom prípade sa vám do hrnca zmestí aj celé kurča. Pozor si však dajte aj na výšku, okrúhle el. hrnce sú spravidla vyššie, hranaté sú často na prípravu niektorých jedál príliš plytké.
Dôležitý je aj materiál výhrevnej plochy, výrobcovia najčastejšie používajú:
- Teflón – ide o špeciálny nepriľnavý materiál, ktorý odolá teplotám do cca 260 °C, preto sa používa na povrchovú úpravu panvíc. Má však slabú odolnosť a ľahko sa poškriabe – pri poškodení stráca nepriľnavosť a pokrmy sa na ňom môžu pripáliť.
- Keramiku – na rozdiel od teflónových sú odolnejšie, vydržia aj teploty okolo 450 °C. Taktiež majú lepšiu tepelnú vodivosť, no klzkejší povrch a vyššiu cenu.
- Hliník – je výborný vodič tepla, preto je ohrev v hliníkovej panvici rovnomerný. Čistý hliník by nemal prichádzať do kontaktu s potravinami, preto ho výrobcovia ošetrujú povrchovou úpravou.
- Nehrdzavejúcu oceľ (nerez) – ide o veľmi odolný materiál s dobrou tepelnou vodivosťou, jeho čistenie je však náročnejšie.
Chcete vyprážať? Výkonom nešetrite
Výkon el. panvíc sa pohybuje v rozmedzí 400 – 2 200 W. Závisí to predovšetkým od ich objemu, avšak dôležitý je aj spôsob prípravy jedál, na ktorý ich chcete využiť. Na bežné pečenie, varenie či dusenie vám postačí nižší výkon. Ak však chcete na el. panvici vyprážať, siahnite po najvýkonnejšom modeli v danom objeme – pre vyprážanie totiž musíte dosiahnuť veľmi vysokú teplotu.
Dôležitý je aj typ ohrevu, niektoré panvice majú hrubú pokrievku, v ktorej je zabudované ohrievacie teleso – ohrievajú teda zvrchu. Tento spôsob ohrevu je vhodný na pečenie mäsa, koláčov či zapekanie. Spodný ohrev je zasa vhodnejší na varenie, dusenie či vyprážanie.
Termostat – nevyhnutnosť pre náročných
Niektoré el. panvice sú vybavené termostatom, nie je to však pravidlom. Termostat udrží v panvici plus-mínus stálu teplotu, vďaka ktorej budú vaše pokrmy chutnejšie, keďže ich pripravíte v presne požadovaných podmienkach. Je teda nevyhnutnosťou pre náročnejších amatérskych kuchárov.
Termostaty sú najčastejšie ovládané mechanicky – otočným ovládacím kolieskom na tele zariadenia. Ich teplotný rozsah spravidla končí na 240 °C.
Uvedený otočný ovládač je zvyčajne jediným ovládacím prvkom el. panvice, na niektorých modeloch nájdete ešte mechanický vypínač či svetelné indikátory zapnutia alebo ohrevu. Pokročilé ovládanie či displeje sú skôr výsadou tzv. multifunkčných el. hrncov, ktoré však spadajú do vyšších cenových hladín než jednoduché elektrické panvice.
Najčastejšie otázky a odpovede (FAQ)
Remosku si väčšina z nás pamätá z kuchýň mám a babičiek. Tento spotrebič sa teší čoraz väčšej obľube, a pomaly sa začína objavovať aj v domácnostiach mladších ročníkov. Remoska je veľmi praktická a pohodlne sa používa, preto gazdinky znovu objavujú čaro používania tohto spotrebiča. Aby sme vám výber najvhodnejšieho modelu čo najviac uľahčili, pripravili sme pre vás odpovede na niekoľko základných otázok.
Aké sú najväčšie výhody prípravy jedla v remoske?
Ako správne používať remosku?
Veko s priezorom alebo bez? Ktorý typ je lepší?
Staršie modely, ktoré už nie sú v predaji
Dátum poslednej aktualizácie: 22.07.2024
Komentáre Pridať komentár
Posledné články
Značka Remington: Dokonalá starostlivosť o vaše vlasy
Vlasy sú mnohými považované za korunu krásy a preto by ste im mali venovať náležitú starostlivosť. Či už túžite po rovných... Prečítať článok
Sortiment murovacích mált Ytong je šitý na mieru materiálu aj účelu murovania
Okrem murovacej malty Ytong ponúka spoločnosť Xella na murovanie pórobetónových stien a priečok tiež zakladaciu... Prečítať článok
Kotly na biomasu zaistia moderné, ekologické a výhodné vykurovanie
Drevo nie je jediné palivo, ktoré ponúka cenovo prijateľný spôsob vykurovania. Jednoduchšiu a komfortnejšiu obsluhu zaisťujú... Prečítať článok
Ako vybrať tapety na stenu, ktoré sa budú vynímať v každom interiéri?
Rozmýšľate nad tým, že si vymaľujete steny vo vašej domácnosti, aby ste trochu zmenili jej charakter? Na to, aby ste vášmu... Prečítať článok
Clatrnonic PP 3570 je pekná veľká remoska. Veľmi dobre pečie, je úsporná a hodí sa aj na veľké porcie jedál. Napr. kurča, morka, ale kľudne aj pizza a podobne. Plusom je keramický povrch. No som prekvapená, že remoska sa horšie čistí a pre dosiahnutie optimálneho výsledku je pri väčšine pokrmov nutný alobal.
ETA Pečenka ma sklamala, možno mám zlý kus, ale nepečie dobre zospodu a zemiaky boli surové, navyše sa piekli príliš dlho. Vyzerá pekne, no napríklad upiecť kura na masle je problém, lebo kým je hotové, prejde ma aj hlad. Mínusom je aj prívod elektriny, ktorý je napevno, čo mi robí problémy pri uskladnení. Použité plasty sa mi zdajú nekvalitné.
Uvarí a upečie presne ako potrebujem ETA Pečenka. Už predtým sme mali takýto výrobok a vydržal nám veľmi dlho. Je to osvedčený kuchynský pomocník. Manipulácia je jednoduchá, no rátajte s tým, že Eta je pomerne väčšia než klasická Remoska a zaberie dosť miesta.
Mám Remosku R 21 original. Som s ňou spokojná, pretože veľmi dobre pečie aj dusí a hreje celý povrch rovnomerne. Páči sa mi, že aj po vypnutí udržiava teplotu, cca. jednu hodinu. Vďaka remoske mám chutné a šťavnaté mäso, ktoré sa nikdy nepripáli, lebo ohrievacia špirála je hore, avšak aj iné pokrmy sú vydarené. Remoska je rokmi overená značka a som rozhodnutá, že aj v budúcnosti si objednám panvicu od tejto značky. Je to veľká úspora energie a samotná príprava jedla je tiež veľmi rýchla. Manipulácia je jednoduchá, čistenie ľahké a tento spotrebič je veľkou výhodou pre malú domácnosť, ktorá môže remosku využiť namiesto elektrickej rúry. Myslím si, že takáto príprava pokrmov je šetrnejšia k potravinám, pretože jedlo nevyschne. Cena bola veľmi dobrá vzhľadom ku kvalite produktu. Veľkosť panvice je vhodná pre prípravu jedla pre jednu až dve osoby.