Najlepšie chlebníky 2024 – recenzie, testy, porovnanie
Obsah článku: + Zobraziť obsah článku
- Najlepšie chlebníky
- Chlebníky – recenzie
- Tescoma 4Food
- Brabantia Chlebník Roll Top
- Altom Chlebník s bambusovým vekom
- Drevený chlebník Apetit
- Ako (ne)skladovať chlieb a pečivo?
- Správne skladovanie zvýši trvanlivosť chleba
- Mrazenie pečiva
- Ako vybrať chlebník
- Najčastejšie otázky a odpovede (FAQ)
- Kela Chlebník De Luxe
Chlieb, rožky, žemle, kaizerky či bagety. Pečivo a v zásade pre mnohých neodmysliteľná potravina, ktorá je každodennou súčasťou stravovacieho režimu. Nás však teraz nebude zaujímať pečivo ako také, ale skôr jeho skladovanie. Chrumkavý chlieb, voňavé rožky a stále mäkké žemle? Lepšie ako tvrdý, gumený či zvlhnutý chlieb. V tomto vám pomôže iba chlebník. A my vám pomôžeme s jeho výberom.
Chlebník je pre skladovanie pečiva rozhodne lepšia alternatíva ako mikroténové alebo papierové vrecko. Pre optimálne uchovanie kvalít pečiva ponúka chlebník ideálne podmienky. Také podmienky, ktoré sa postarajú o to, že v ňom pečivo či chlieb ostanú v najvyššej kvalite čo najdlhšiu dobu. Skladovanie pečiva si vyžaduje optimálne prostredie, aby ste si mohli na chutnom chlebe a pečive pochutnať, nielen hodinu potom, čo ich prinesiete čerstvé z obchodu.
Najlepšie chlebníky
Názov | Hodnotenie | Detail |
---|---|---|
Brabantia Roll Top ✔ VÍŤAZ TESTU | Zobraziť produkt | |
Yamazaki Tower 4353 ✔ PRE NÁROČNÝCH | Zobraziť produkt | |
Altom s bambusovým vekom ✔ NAJPREDÁVANEJŠIE | Zobraziť produkt | |
Tescoma 4Food ✔ ZLATÁ STREDNÁ CESTA | Zobraziť produkt | |
Wenko Kubo ✔ NÁŠ TIP | Zobraziť produkt |
Chlebníky – recenzie
Udržať pečivo v čerstvom stave niekoľko dní sa môže zdať ako nedosiahnuteľná méta. Skutočnosť je taká, že s dobre zvoleným chlebníkom bude vaše pečivo čerstvé dlhšie, ako sa nazdáte. Pozreli sme sa na niekoľko chlebníkov a ich hlavné plusy a mínusy spísali do krátkych recenzií.
Ako (ne)skladovať chlieb a pečivo?
Určite sa vám už stalo, že ste z obchodu priniesli čerstvý chlieb, chrumkavé rožky, voňavé bagety a večer sa zdalo, ako by už mali za sebou nejaký ten deň. Buď to ostali tvrdé, alebo gumové ako podrážka. A tu nastáva otázka, či okrem toho, že si napečiete pečivo doma, nemôžete vyriešiť tento problém aj inak. Čiastočne áno, a to práve správnym skladovaním.
Prvá vec je tá, že ak z obchodu prinesiete teplé rožky či chlieb, doma ho okamžite vyberte z obalu, aby ste ho nezadusili. Nechajte ho pekne vychladnúť. Ak totiž pečivo zadusíte, nezáleží na tom, či chlieb alebo rožky, zaručene bude o pár hodín gumové. Ak ho necháte v mikroténovom vrecku, o deň už možno objavíte i pleseň.
Rovnako tak zabudnite na fámu, že je dobré chlieb skladovať v chladničke. Toto je nezmysel. Chlieb tak príde o všetky svoje kvalitatívne atribúty. Rovnako tak to platí pre pečivo. Chlieb sa v chlade rýchlo vysuší a nasaje nepríjemné pachy. Dnes sa už chlieb neskladuje v plátenej utierke, ako to robili naše staré mamy, no nič by ste tým nepokazili. Následne chlieb putoval do špajzy alebo na stôl a odkrojilo sa z neho, keď bolo treba.
Dnes máme k dispozícii chlebníky. Tie sa postarajú o to, že chlieb bude chránený pred svetlom. Potrebné je, aby bol chlebník odvetrávaný. Tak zaistíte to, že pečivo i chlieb sa nezdusia a zároveň bude pečivo dýchať. Ak ide o sladké a iné kysnuté pečivo, takisto ho po vychladnutí skladujte v uzatvárateľnej dóze.
Správne skladovanie zvýši trvanlivosť chleba
Chlieb je symbolom sýtosti. Vždy bol a bude potravinou, ktorá bude len ťažko nahraditeľná. Hoci to znie nadnesene a dnes má človek na výber tak stovky iných možností ako chlieb nahradiť, vždy to bude to „tradičné s masťou a soľou“. Chlieb vydrží vždy dlhšie ako ostatné pečivo, ako rožky, bagety či žemle. Podstatné je však správne skladovanie. Pekári hovoria o tom, že správne skladovanie chleba v chlebníkoch môže predĺžiť jeho trvanlivosť o tri až päť dní. U bieleho pečiva sú to zhruba tri dni.
Mrazenie pečiva
V domácnostiach je bežné, že sa pečivo kupuje do zásoby a v prípade potreby sa konzumuje. A typické miesto na skladovanie je mraznička. A nie je to nevyhnutne zlé. Pravda je, že pri skladovaní v mrazničke vydrží chlieb až šesť mesiacov. Avšak chlieb a iné pečivo by ste nemali v mrazničke skladovať dlhšie ako tri mesiace.
Pred skladovaním v mrazničke by ste mali chlieb nakrájať na krajce a zabaliť ho do mikroténového vrecka, alebo uzavrieť do plastovej nádoby. Po vybratí z mrazničky zvyčajne ľudia nechajú pečivo rozmraziť pri izbovej teplote. Pokiaľ ho však chcete rozmraziť a mať z neho ešte, aký taký gastronomický zážitok, dajte ho do vyhriatej rúry na 130 ° Celzia a budete mať chrumkavé a voňavé pečivo. Zmraziť takto môžete aj rožky, žemle, vianočky, kaizerky, sendviče či tortové korpusy.
Ako vybrať chlebník
Nebojte sa, žiadnu vedu čakať nemusíte. Hoci možností pri výbere chlebníka sú desiatky, možno až stovky. Najčastejšie natrafíte na drevené chlebníky, ktoré sú klasikou. Zároveň je drevo priedušný materiál, ktorý umožňuje pečivu dýchať. Ich veko je zvyčajne výklopné. Zároveň drevený chlebník nedovolí, aby pečivo zvlhlo. Niekomu však do kuchyne nemusí drevený koncept chlebníka pasovať.
Trendom sú nerezové chlebníky alebo lacnejšie plastové. Nerez je odolným materiálom, hoci odtlačky prstov na ňom vás môžu iritovať. Ich výhodou je posuvné alebo výklopné veko, no dbajte na to, aby mali otvory na odvetrávanie pečiva. Nerez totiž vzduch neprepúšťa. To platí i pri plastových, najlacnejších chlebníkoch. Treba však rátať s tým, že lacné plastové kusy môžu mať svoj typický umelý pach a pri dlhšom skladovaní môže pečivo či chlieb napáchnuť. Tradičnou, no menej frekventovanou podobou je chlebník zo smaltovanej ocele.
Veľkosť chlebníka je čisto vaša voľba, na trhu zoženiete menšie i väčšie. Ide len o to, koľko pečiva doň chcete umiestniť a koľko miesta v kuchyni pre chlebník vyčleníte. Výhodou väčšieho chlebníka môže byť, že sa doň nielenže zmestí väčšie množstvo, ale takisto dlhšie bagety alebo väčšie chlebové bochníky.
Najčastejšie otázky a odpovede (FAQ)
Chlebník je na skladovanie pečiva ideálnou voľbou. Poskytne optimálne prostredie, v ktorom pečivo vydrží v čo najvyššej kvalite pomerne dlho. Výberu by mal predchádzať prieskum a zvažovanie všetkých za a proti. Na túto tému nám do redakcie chodia rôzne otázky, na tie najčastejšie sme sa rozhodli odpovedať. Zaujíma vás ešte niečo? Napíšte nám do komentárov pod článkom.
Ktoré značky chlebníkov sú obľúbené?
Koľko stojí kvalitný chlebník?
Kde kúpiť chlebník?
Ako často meniť chlebník?
Staršie modely, ktoré už nie sú v predaji
Dátum poslednej aktualizácie: 22.07.2024
Komentáre Pridať komentár
Posledné články
Značka Remington: Dokonalá starostlivosť o vaše vlasy
Vlasy sú mnohými považované za korunu krásy a preto by ste im mali venovať náležitú starostlivosť. Či už túžite po rovných... Prečítať článok
Sortiment murovacích mált Ytong je šitý na mieru materiálu aj účelu murovania
Okrem murovacej malty Ytong ponúka spoločnosť Xella na murovanie pórobetónových stien a priečok tiež zakladaciu... Prečítať článok
Kotly na biomasu zaistia moderné, ekologické a výhodné vykurovanie
Drevo nie je jediné palivo, ktoré ponúka cenovo prijateľný spôsob vykurovania. Jednoduchšiu a komfortnejšiu obsluhu zaisťujú... Prečítať článok
Ako vybrať tapety na stenu, ktoré sa budú vynímať v každom interiéri?
Rozmýšľate nad tým, že si vymaľujete steny vo vašej domácnosti, aby ste trochu zmenili jej charakter? Na to, aby ste vášmu... Prečítať článok
Greatstore Bamboo KB-7093 je skôr úložný box, než plnohodnotný chlebník. Je to taká akrylová krabička na bambusovej doske, kde sa zmestí chlieb, prípadne drobné pečivo. Veľmi ľahko sa otvára, má zaujímavý dizajn a v kuchyni nezaberie veľa miesta. S výberom som spokojná.
Tescoma 4Food je pekný a praktický chlebník. Veľkosť je ideálna pre jeden celý chlieb a k tomu pár kúskov pečiva. Škoda, že chlebník nie je v ponuke aj v inej než v bielej farbe. No na druhej strane, na bielej farbe aspoň nie je vidieť odtlačky prstov. Chlebník je umývateľný, je vyrobený z kvalitného plastu.
Chlebník WMF sa stal elegantným doplnkom našej modernej kuchyne. Je precízne spracovaný a dostatočne veľký, aby sme si doň odložili chlieb aj ďalšie pečivo. Za mínus považujem len vysokú cenu, ale za takýto dizajnový kúsok sa jednoducho musí priplatiť. :-)
Chlebník Orion Blue Line splnil moje očakávania, pretože podľa mňa je plech ekologickejší než plast. Chlebník je dostatočne priestranný a jedinou nevýhodou je vyššia obstarávacia cena.
Nedávno som si kúpila chlebník Tescoma 4Food. Je praktický, pretože sa doň zmestí celý jeden chlieb a ešte ďalšie drobné pečivo. Pre jednotlivca alebo pár je to úplne postačujúca veľkosť. Chlebník ma zaujal svojim dizajnom a krásnou bielou a minimalisticky pôsobiacou farbou. Pomer ceny a kvality je veľmi dobrý a údržba je jednoduchá. Povrch stačí pretrieť vlhkou handričkou. Chlieb mi v ňom dokáže vydržať čerstvý aj niekoľko dní, takže spĺňa svoj účel. Pečivo dokonca nemusím baliť do mikroténových vreciek a aj tak je pekne čerstvé a mäkké. Predtým som mala drevený chlebník, ktorý bol síce tiež pekný, no jeho údržba bola horšia. Nakoľko tento od Tescomy je z plastu, čistenie je skutočne jednoduché. Dávam plných päť hviezdičiek. :-)
Dobrý deň,
ďakujeme za otázku, doplnili sme ju do textu.
Dobry den,mna by zaujimalo ako casto sa odporuca vymenit chlebnik.